Da deca budu bezbedna i roditelji mirniji: Sve mere koje je država preduzela da zaštiti najmlađe i obezbedi sigurnost u školama

13.05.2023

09:00

0

Autor: I.K.

Posebna pažnja usmerena je na oporavak od zločina koji nas je sve potresao, a posebno decu

Da deca budu bezbedna i roditelji mirniji: Sve mere koje je država preduzela da zaštiti najmlađe i obezbedi sigurnost u školama
cveće i sveće ispred OŠ Vladislav Ribnikar - Copyright AP Photo/Darko Vojinovic

Nakon tragedije koja je Srbiju zavila u crno, ubistvo osmoro dece i domara škole "Vladislav Ribnikar" te ranjavanje još šestoro dece i nastavnice, država je preduzela niz mera kako bi povećala sigurnost dece i nastavnika u školama, ali i kako bi roditelji bili mirniji da su im deca bezbedna u školi. 

Prva i osnovna mera, koja se ne tiče direktno škola, ali će bez sumnje uticati na opštu bezbednost u celom društvu, jeste akcija da se preda nelegalno naoružanje bez bojazni od krivične odgovornosti. Posle toga sledi provera legalnih vlasnika oružja. Do sada je, kako je saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predat 9.401 komad naoružanja, što je više nego u četiri prethodne ovakve akcije.

Mere Srbije pohvaljene su i u svetu, a u tekstovima koje je objavio Gardijan, te jedna američka novinarka, saglasni su da je naša zemlja u rekordnom roku donela mere koje će skloniti oružje sa ulica, što SAD nisu uspele uprkos velikom broju masovnih pucnjava i ubistava. 

AP Photo/Darko Vojinovic
 

Kada je konkretno reč o merama u školama, svaka je dobila svog policajca, zbog čega se i deca i nastavnici, ali i roditelji osećaju sigurnije. Procenjuje se da će prisustvo policajaca u školama drastično smanjiti stopu vršnjačkog nasilja, ali i nasilja nad nastavnicima.

Nema sumnje da je povratak u školske klupe najteži upravo đacima iz "Ribnikara". Savet roditelja te škole pred Vladu Srbije postavio je sedam zahteva i obećano im je da će svi biti ispunjeni. To je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Juče je predsednica Vlade imala sastanak sa predstavnikom Saveta roditelja iz OŠ 'Vladislav Ribnikar' i svih njihovih sedam zahteva smo u potpunosti spremni da ispunimo. Svi njihovi zahtevi su razumni i racionalni. Smatramo da su zahtevi u ovako teškim trenucima bili neophodni da se sve stvari razjasne, naveo je juče predsednik.

Ovo su zahtevi roditelja đaka iz "Ribnikara": 

Rekonstrukcija događaja i objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istaga i u kojoj je fazi

Objašnjenje šta će biti sa dečakom koji je počinio zločin jer kod dece postoji strah da će on biti na slobodi

Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 odeljenja bez učešća školskog psihologa radi obezbeđenja nepristrasnosti

Da se nađe način da deca VII-2 odeljenja ne ulaze na glavni ulaz i da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu

Kompletno renoviranje škole do septembra; Kompletna podrška nastavničkom kadru

Utvrditi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima dece koji je obišao ceo svet kao i slike roditelja i dece i da isti budu sankcionisani.

 

24sedam/Nenad Vujanović
 

Posebna pažnja usmerena je na oporavak od zločina koji nas je sve potresao, a posebno decu, te su dodatno angažovani psiholozi i psihijatri kako bi svi koje je pogodila ova nezapamćena tragedija izašli iz nje sa što manje posledica. Tom povodom Vlada Srbije uplatila je juče 200 miliona dinara Institutu za mentalno zdravlje, namenjenih za angažovanje dodatnih stručnjaka.

Govoreći o tome, Vučić je istakao da će biti angažovani najbolji svetski stručnjaci koji će raditi, zajedno sa domaćim stručnjacima, na pružanju pomoći deci i roditeljima.

- Biće finansirano više od stotinu novih psihologa, a prijavilo se njih 250 da pomogne. Hvala im svima, rekao je Vučić i istakao da se nada da će država moći da nagažuje sve njih i to na duži period od 10-20 godina.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike