Šta uraditi sa oružjem preminulog vlasnika? MUP izdao posebne smernice za ovaj slučaj

12.05.2023

11:19

0

U akciji koju je MUP pokrenuo 8. maja, do sada je prikupljen je 9.401 komad naoružanja, 460.000 različitih metaka, 884 minsko-eksplozivna sredstva, 711 bombi i "zolja"

Šta uraditi sa oružjem preminulog vlasnika? MUP izdao posebne smernice za ovaj slučaj
Copyright MUP Srbije

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da građani do 8. juna mogu da predaju, pored neregistrovanog oružja i municije, i legalno oružje koje im je ostalo u posedu nakon smrti vlasnika.

Radi sprečavanja eventualne zloupotrebe ovog oružja, neophodno je da se oružje koje je ostalo iza smrti vlasnika preda na čuvanje policiji, do okončanja ostavinskog postupka i određivanja vlasnika.

Građani koji predaju policiji ovakvo oružje treba da omoguće svoje podatke, kako bi im se izdala potvrda o njegovom deponovanju i o tome obavestila Poreska uprava, kako preminulo lice više ne bi bilo poreski obveznik na oružje, jer je u pitanju legalno oružje koje je u evidencijama Ministarstva unutrašnjih poslova registrovano na preminulu osobu.

U skladu sa zakonom, svaki građanin kod koga se ovo oružje nalazi u obavezi je da ga preda MUP-u na čuvanje do rešavanja pitanja vlasništva nad oružjem, navodi se u saopštenju.

Građani koji predaju oružje koje je kod njih ostalo iza pokojnih lica, kao i građani koji predaju nelegalno oružje, neće snositi nikakvu odgovornost i posledice, ukoliko oružje predaju do 8. juna ove godine.

 

 

U akciji koju je MUP pokrenuo 8. maja, do sada je prikupljen je 9.401 komad naoružanja, 460.000 različitih metaka, 884 minsko-eksplozivna sredstva, 711 bombi i "zolja".

- Ovo je više nego u četiri prethodne akcije. Verujemo da će ovo do sada biti najuspešnija, zahvaljujem na poverenju građanima Srbije - rekao je predsednik Vučić.

U okviru akcije Ministarstva unutrašnjih poslova "Predaj oružje" građani mogu da predaju oružje koje poseduju čak i bez dozvole, a i oni sa dozvolom to mogu učiniti ukoliko više ne žele da ga imaju u svojoj kući.

U policiji se ne ostavljaju lični podaci, niti postoje sankcije za građane koji  predaju neregistrovano oružje, što je takođe mučilo neke od njih.

 

 

- Ukoliko niste sigurni koji je bezbedan način prenošenja oružja, naročito eksplozivne municije, možete pozvati stanicu milicije kako bi stručna lica došla na adresu na kojoj se oružje nalazi i preuzela ga na adekvatan način - naveo je MUP, koji je objavio i kratak "vodič", odnosno odgovore na najčešća pitanja građana o ovom procesu.

Posle masakra u Mladenovcu, a pre toga i u OŠ "Vladislav Ribnikar", Vladi Srbije predložene su nove mere u korist bezbednosti građana i kako bi se sprečilo eventualno ponavljanje sličnih tragedija.

Predložene mere:

- Biće primljeno 1.200 policajaca koji će gotovo uvek biti u školama (a uskoro i tokom celog dana i nastave)

- Dodatak prethodno donetim merama, posle pucnjave u školi

- MUP-u se nalaže da pripremi hitne dopune izmene Zakona o oružju i municiji kojima bi se pooštrili uslovi nošenja oružja

- Šestomesečne i jednogodišnje provere lica koja imaju oružje (tu će, osim nadležnih institucija, biti uključeni i psiholozi i psihijatri)

- 15 godina za one koji neovlašćeno imaju oružje

- Hitna revizija svih do sada izdatih dozvola

- Nalaže se Ministarstvu pravde da pooštri kazne za nedozvoljeno i neovlašćeno držanje i promet oružja. Na primer, za kalašnjikov, od dve do 12 godina, za bombe, granate i do 15 godina zatvora, a minimalna kazna da bude najmanje pet godina.

- Nadležni će moći da izdaju zahtev za analizu na psihoaktivne supstance (i lice će imati određeni rok da taj test i uradi)

- Pooštravanje kazni za nošenje opasnih predmeta, noževa, peroreza, kojima mogu da se nanesu lake i teške telesne povrede učenicima.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike