Predsednik Srbije obratio se nakon sastanka sa Lajčakom: Doneo sam odluku, neću ići u Rejkjavik, Srbija će biti uzdržana

12.05.2023

11:05 >> 11:53

0

Predsednik Vučić obratio se povodom najaktuelnijih događaja

Predsednik Srbije obratio se nakon sastanka sa Lajčakom: Doneo sam odluku, neću ići u Rejkjavik, Srbija će biti uzdržana
predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom. Lajčak je juče posetio Prištinu, a danas Beograd pred nastavak dijaloga 15. maja u Briselu.

-U akciji do sada prikupljen je 9.401 komad naoružanja, 460 hiljada različitih metaka, 884 minsko-eksplozivnih sredstava, 711 bombi i zolja, rekao je predsednik Vučić na konferenciji dodavši da je ovo više nego u četiri prethodne akcije. 

-Verujemo da će ovo do sada biti najuspešnija akcija, zahvaljujem se na poverenju građanima Srbije, rekao je Vučić na početku i istakao da je ovo korak napred za veću bezbednost naše dece.

-Ponosan sam na ovo što smo uspeli, molim građane da nastave sa ovom akcijom. Niko neće trpeti nikakve posledice, a potom ćemo u skladu sa merama koje smo doneli.

On je napomenuo da će Vlada Srbije ispuniti sve zahteve roditelja đaka OŠ "Vladislav Ribnikar".

-Unicef ima najbolje stručnjake i naredne tri godine dovodićemo najbolje stručnjake iz svih delova sveta da zajedno sa našim stručnjacima rade zbog posttraumatskih simptoma, da što pre izađemo iz ove tragedije, rekao je Vučić najavljujući da će biti učinjeno sve i za učionicu u kojoj se desio zločin da bude urađena kao spomen-soba. Uplaćeni su dodatni troškovi Institutu za mentalno zdravlje, odazvali su se psiholozi i žele da pomognu deci i roditeljima, svima koji se osećaju ugroženi i to je angažman za narednih 10-20 godina. To jesu značajna sredstva, ali je i dobit ogromna, poručio je Vučić.  

O policajcima u školama

Naglasio je da je zadovoljan onim što je postignuto slanjem policije u škole.

-Svi su veoma zadovoljni, neuporedivo se svi osećaju sigurnije. To je bio dobar put. Tokom leta ćemo primiti i nove i u narednom periodu potrebno je još 2.500 policajaca kako bi svaka škola imala svog policajca. Sprečićemo nasilje u školama, vršnjačko, nad nastavnim osobljem, a ako se i dogodi incident biće lakše kažnjiv. Svi će se osećati sigurnije, rekao je Vučić.

Tanjug printscreen
 

 

Kada je reč o sastanku sa Miroslavom Lajčakom istakao je da je zabrinut zbog situacije na Kosovu  i Metohiji, posebno na severu.

-Ta moja zabrinutost proističe iz potrebe Aljbina Kurtija da proizvodi incidente i sukobe, želja da izbije sukob, rat u kojem bi on bio nekakav albanski heroj. Sve što rade, toliko je loše... Zabrinut sam što planiraju da nasilno preuzimaju te neke prostorije, a u Kvinti se prave nevešti, jer im je i tri posto izašlih nekad dovoljno za legitimitet, a nekad ni 50 odsto ne smatraju dovoljnim, toliko o principima, rekao je Vučić. 

O rezoluciji Saveta Evrope

Po pitanju predstojećeg Saveta Evrope, podsetio je da je Srbija podnela amandman na Rezoluciju o poštovanju teritorijalnog integriteta, da se doda "kao i za sve članice SE", ali će oni štititi teritorijalni integritet gde im odgovara.

-Doneo sam odluku, da ne bismo bili izloženi sveopštoj hajci, u skladu sa dogovorom sa Anom Brnabić i Ivicom Dačićem, neću ići u Rejkjavik, Srbija će biti predstavljena na najnižem nivou. Srbija u Rejkjaviku neće glasati Za, već će biti uzdržana, rekao je Vučić.

O ulozi opozicije

Na provokativno pitanje novinara zašto nije otišao ispred škole "Vladislav Ribnikar", šta je po njemu uloga opozicije u društvu, da li zaista misli da je Milovan Brkić ideolog opozicije i na kraju da li je SNS morao da organizuje skup, Vučić je rekao da je u crkvi zapalio sveću bez prisustva kamera, dodao je da ne razume smisao pitanja, te da je podjednako glupo kao komentar da dani žalosti počinju od petka zbog utakmice. 

Tanjug printscreen
 

 

-Što se uloge opozicije tiče njeno je da kritikuje vlast, predlaže rešenja, daje alternativu. Terorista je onaj iz Mladenovca, a Milovan Brkić je jedan od ideologa opozicije, Jeremić, Aleksić i Marinika Tepić citiraju ga za sve izmišljene afere, bukvalno je nažalost postao njihov ideolog, ali potpisnik skupa za taj dan je još gori, on preti da će u šahtu da završe deca njegovih protivnika, on je pozvao na skup, on je zvanično potpisao prijavu, pa to nisam ja rekao, to je njihov dogovor da je on njihov predstavnik. Nemam problem sa tim, razgovaraću uvek kad budu hteli, ali pošto neće da razgovaraju jer misle da je nasilje u politici dozvoljeno, jer nasilje je kada sprečite građane da se kreću što je ustavom garantovano pravo, a onda ćete da kažete MUP nam nije dao dozvolu, pa naravno neće MUP da gazi ustav, a onda će građani da kažu idemo na Gazelu... 

Pa i stranke koje podržavate mogu na medijima da se obrate, nisu mogli da sačekaju tri dana žalosti, rekao je Vučić. 

-Zadovoljstvo mi je kada vidim tu nervozu, jer niste u stanju da saslušate odgovor i što ste nervozniji to meni pokazuje koliko sam u pravu. Kažete zar sam morao da organizujem miting. Ne nego ćemo da propišemo da dok mediji Dragana Šolaka podržavaju određene političke snage u Srbiji njihovi politički protivnici ne smeju da organizuju okupljanja... rekao je Vučić. 

On je poručio da će se narod ipak okupiti, a ono što je još važnije od slike, jeste poruka koja će odande biti poslata. 

O tekstu objavljenom u Njujork Tajmsu

Tekst u Njujork Tajmsu je rađen odavde, iz razloga i koji se tiču Rusije i Kosova i Metohije. Nisam fasciniran istraživanjem,  još manje sam fasciniran strahom koji su mi uterali u kosti. Oni svoj posao, mi svoj posao. Zna se kome smetam.

O najavljenoj blokadi Gazele

Ja sam seljak, ne stidim se da to kažem iako sam rođen u ovom gradu, a Srđan Milivojević je jedan veoma urban tip... Ali ne znam odakle nekima pravo da blokiraju nekima drugima život. Radite to iz političkih razloga, kao predsednik sam protiv toga jer maltretirate građane, a kao politički protivnik zadovoljan sam time što radite jer će narod videti da uživate u njihvom maltretiranju. Neće vas policija blokirati, osim ako nekoga ne ugrozite. Silu ne primenjujemo, demokratiju smo doslovno shvatili...

O Kosovu i Metohiji

Ušli smo u začarani krug, Kurti je planirao upad u Zvečan već sutra, jer je njegov kandidat tobož pobedio, da li će pomeriti ili ne videćemo. Što se tiče Lajčaka, zabrinut je, razgovarao je sa Srbima sa severa, iz svih političkih partija, svi su mu rekli isto. Video je odlučnost Srba da se suprotstave Kurtijevom teroru i zabrinut je... Ono što je njegov utisak, ne koliko i ja, ali svakako je zabrinut. Nisam slučajno rekao na početku izlaganja, kada neko tako sladostrasno želi sukobe, kao Aljbin Kurti i koliko god da bežite, sklanjate se, pokušavate da sačuvate mir, vi sad meni objasnite kako neki kažu da su to legitimni izbori sa tri posto, pa šta su govorili o nekim izborima koji su milijardu puta legitimniji, ali šta ih briga - ovo su naši, a Albanci su naši i tri posto je dovoljno... Što su radili ovo sa Savetom Evrope, ne mogu da prihvate amandaman "zaštita teritorijalnog integriteta svih članica Saveta Evrope". Ostaće zapisano da jedna mala slobodarska zemlja se jedina drži međunarodnog prava. Čuvaćemo mir, ali nećemo dozvoliti da nam gaze narod, rekao je Vučić na kraju obraćanja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike