Đaci "Vladislava Ribnikara" od danas ponovo u školskim klupama, odlaže se komemoracija, novi apel MUP-a (FOTO/VIDEO)

10.05.2023

07:36 >> 19:38

0

Ulazak u školu do daljnjeg će biti iz ulice Svetozara Markovića

Đaci "Vladislava Ribnikara" od danas ponovo u školskim klupama, odlaže se komemoracija, novi apel MUP-a (FOTO/VIDEO)
Prvi dan škole za đake OŠ "Vladislav Ribnikar" nakon masakra - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Učenici Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" danas, 10. maja, vraćaju se u školske klupe, nedelju dana nakon masakra koji je počinio K. K. (13), a u kojem je stradalo osmoro đaka i radnik obezbeđenja. 

Ulazak u školu do daljnjeg će biti iz ulice Svetozara Markovića, a kako je saopštila direktorka ove škole Snežana Knežević, boravak će se raditi za sve učenike od 1. do 4. razreda.

- Prvog dana učenici će u školi boraviti 90 minuta. U skladu sa reakcijama dece, prilagođavaćemo dalje školske aktivnosti o čemu ćete iz dana u dan biti obaveštani od svojih učiteljica i učitelja - navodi se u saopštenju.

Dešavanja tokom dana mogli ste da pratite uz 24sedam

18.50 - Panika u školi u Novom Gradu

G.N. (17), učenik JU SŠC "Đuro Radmanović" u Novom Gradu, danas je u školu došao sa plastičnim pištoljem, javlja ATV.

Nakon što je doneo plastični pištolj u školu, on je isti dao učeniku V.G. (17), saznaje ATV.

17.46 - Kod srednjoškolca pronađen spisak učenika sa kojima je u sukobu

Prava drama odvija se u Prijedoru, gde je veliki broj pripadnika policije stigao u Ekonomsko-ugostiteljsku školu!

Prema saznanjima ATV-a, kod jednog učenika u navedenoj školi pronađen je spisak, na kojem su imena đaka s kojima je navodno imao sukob.

Radi se o učeniku prvog razreda srednje škole.

Kako saznaje ATV, nastavnik je pronašao spisak i odmah alarmirao policiju.

16.16 - Najnovija vest o stanju povređenih iz dva masakra

Dvoje povređenih u tragedijama koje su se dogodile u Beogradu i okolini Mladenovca i dalje su u teškom stanju dok se ostali oporavljaju, izjavila je danas ministarka zdravlja Danica Grujičić.

"Neki su pušteni kući iz incidenta koji se dogodio u okolini Mladenovca i Smedereva. Jedan momak je već pušten iz Smedereva, drugi je na fizikalnoj terapiji trenutno, njega pripremaju za otpust", rekla je Grujičić.

Ona je dodala da je momak koji je bio u Kliničko-bolničkom centru "Dragiša Mišović", a sada nalazi u Urgentnom centru, i dalje  kritično, a da je devojka koja je imala velike povrede danas bolje.

14.53 - Objavio video uz komentar da je dečak ubica sa Vračara došao u Kraljevo da pobije učenike njegove škole

Policija u Kraljevu uhapsila je V. D. (18), učenika srednje škole u tom gradu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje panike i nereda.

On se sumnjiči da je na jednoj društvenoj mreži okačio kratak video-zapis na kojem je prikazao svoju školu uz komentar da je osumnjičeni za izvršen zločin 3. maja u Beogradu pušten iz pritvora i da je došao u Kraljevo da pobije pola njegove škole.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Kraljevu.

14.10 - Važan apel MUP-a: Građani mogu da predaju i registrovano oružje ako to žele!

MUP Srbije objavio je danas na Instagramu važne informacije za građane koji žele da predaju oružje i ponovio da građani mogu da predaju svoje neregistrovano oružje u svim policijskim stanicama širom zemlje svakog dana od 7 do 19 sati, od 8. maja do 8. juna. 

Iz MUP-a napominju da građani mogu da predaju svoje oružje bez davanja ličnih podataka i da mogu da predaju sve kategorije oružja, njihove delove i municiju, kao i eksplozivne naprave i sredstva kao što su bombe. 

IZ MUP-a navode da oružje ne mora da se preda samo u policijskoj stanici, već da građani mogu da kontaktiraju policijsku stanicu i zatraže da stručna lica dođu na adresu na kojoj se oružje nalazi kako bi ga preuzela na adekvatan način. 

13.39 - Učenik 6. razreda u Novom Sadu pretio đacima preko Vibera i veličao dečaka ubicu sa Vračara

Protiv dečaka M. Š. iz Novog Sada, učenika šestog razreda OŠ "Jozef Fatila", biće podneta krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje panike i nereda među svojim vršnjacima.

On je, kako navodi Blic, napisao zastrašujuće poruke pretnje svojim vršnjacima, podržavajući dečaka ubicu sa Vračara i poručio da će "probati da završi, pa šta bude neka bude".

Jezive pretnje su otkrivene nakon što je pedagog prijavio školskom policajcu da je M. Š., učenik šestog razreda, na Viber grupi učenika škole napisao poruku: "Barem je mogao da siluje te likuše, šta fali iskreno. On je hteo da završi gejm, probaću i ja sutra, šta bude neka bude."

12.40 - Sedam predloga Saveta roditelja 

Predsednik Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" Igor Đorđević saopštio je danas za medije sedam predloga predstavnika odeljenja VII-2.

11.15 - Odlaže se komemoracija nastradalim đacima 

10.20 - "Fokus na pitanjima dece"

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić izjavio je danas da je mišljenje stručnjaka da učenici OŠ "Vladislav Ribnikar" što pre treba da se vrate školskim aktivnostima i u sredinu koju poznaju, ali da fokus nije na nastavi i na kontrolnim i pismenim zadacima, već na pitanjima koja deca imaju.

08.30 - Đorđević: Pola dece najverovatnije danas neće doći u školu

Prema rečima predsednika Saveta roditelja Igora Đorđevića, roditelji su saslušani i njihove sugestije su uvažene na savetu roditelja koji se održao u nedelju, 7. maja. 

- Ključnu odluku doneli su stručni psiholozi i psihijatri. Govorim kao roditelj devojčice sedmog razreda, 80 posto njenih drugarica je htelo da se vrati u školu, čak i pre današnjeg dana. Oni žele da budu sa svojim nastavnicima i svojim drugarima. U ovoj školi je svaki dan ogroman broj psihologa i psihijatara i pozivam sve roditelje da razgovaraju sa stručnjacima i da razgovaraju sa svojom decom - rekao je on. 

Takođe, Đorđević je dodao da će polovina dece danas najverovatnije neće doći u školu.

08.00 - Umesto uobičajene nastave, deci će biti pružena podrška i otvoren razgovor

Nastava će početi onda kada učenici i nastavnici procene da je za to došlo vreme.

Školske aktivnosti će se prilagođavati potrebama učenika, a deca, roditelji i nastavnici mogu da razgovaraju sa psiholozima koji su u školi kako bi im pružili podršku.

Roditelji bi do kraja sedmice trebalo da budu obavešteni o planovima za narednu nedelju. Na njima rade predstavnici resornih ministarstava, nastavnici, roditelji i psiholozi.

07.40 - Đaci počeli da pristižu 

Školska nastava počinje u osam sati, a roditelji su već počeli da dovode svoju decu u ovu obrazovnu ustanovu na Vračaru, nedelju dana nakon pucnjave. 

07.20 - Ispred škole policija

Kako javlja reporter 24sedam, ispred OŠ "Vladislav Ribnikar" nalazi se nekoliko pripadnika policije. 

07.10 Komemoracija tragično nastradalim učenicima u 18 sati u Skupštini grada

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Komemoracija tragično nastradalima u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" najvljena je za danas u 18 časova, u Skupštini grada Beograda.

Zbog intimnosti skupa i malog broja mesta, komemoraciji će prisustvovati porodice stradalih, zaposleni u školi, učenici i njihovi roditelji, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete Srbije. 

Ministarstvo prosvete i Osnovna škola „Vladislav Ribnikar“ uputili su medijima molbu da zajedno omoguće porodicama, učenicima i zaposlenima u školi da se u miru oproste od najdražih.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike