Selaković otvorio Festival međugeneracijske saradnje i solidarnosti: Starima omogućiti dostojanstveno starenje, a mladima priliku za razvoj

26.04.2023

22:01

0

Ministar je poručio da festival promoviše vrednosti kao što su poštovanje, saosećanje i empatija

Selaković otvorio Festival međugeneracijske saradnje i solidarnosti: Starima omogućiti dostojanstveno starenje, a mladima priliku za razvoj
Nikola Selaković - Copyright Tanjug/SEKRETARIJAT ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković otvorio je danas deveti Festival međugeneracijske saradnje i solidarnosti "OKej", koji se ove godine održava pod sloganom „Mesto susreta prijatelja", poručivši, pored ostalog, da starijima treba omogućiti dostojanstveno starenje, a mladima dati priliku za razvoj.

- Razvoj i poštovanje različitosti, tolerancija i zajednički život, uvažavanje i razumevanje, čine temelj međugeneracijske solidarnosti i saradnje - rekao je Selaković.

On je tom prilikom istakao da se nalazi u najboljem društvu, onih koji su ovu zemlju gradili i stvarali, najstariji sugrađani, i onih koji će Srbiju tek da grade i nadgrađuju, u čijim rukama država ostaje, a to su mladi.

Tanjug/SEKRETARIJAT ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA
 

Selaković je poručio da festival međugeneracijske saradnje promoviše vrednosti kao što su poštovanje, saosećanje, empatija i vrednosti porodice.

- U ovom trenutku, kao čitavo društvo, ne samo da treba da se zamislimo, već vrednost na kojoj treba da radimo najviše, u porodici se sve započinje i sve završava, u porodici se uče budući ljudi, deca, ličnosti najviše poštovanju i saosećanju i empatiji - naglasio je ministar i podsetio da su nas "krize naučile da je u porodici spas".

Podsećajući da starije osobe predstavljaju ogroman resurs znanja i iskustva u svakom društvu, ministar je istakao koliko je važno da se čuvaju veštine i mudrost starijih kroz prenošenje znanja i veština između generacija.

- Potrebno je da učimo jedni od drugih, ali ne samo kada je reč o poslovima kojima se bavimo, već i toleranciji, međusobnom poštovanju, uvažavanju, podršci, da shvatimo da jedni bez drugih ne možemo - rekao je on.

Tanjug/SEKRETARIJAT ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA
 

Dodao je da "na mlađima svet ostaje i da je to jedna velika istina".

- Međutim, današnjeg sveta ne bi bilo bez starijih generacija koje mi poznajemo, ali i svih onih pre njih, koji su pomerali granice u svakoj oblasti - ekonomiji, nauci, umetnosti, sportu - naglasio je Selaković.

On je dodao da jedan ovakav festival značajno doprinosi izgradnji društva u kojem će, prema njegovim rečima, vrednost koju nosi svaka generacija, biti jednako prepoznata.

Otvarajući festival, ministar je čestitao osnovnoj školi „Filip Višnjić“, koja je ove godine nosilac „OKej“ medelje za doprinos unapređenju brige o starim ljudima, kao i učenicima iz Čačka koji su poneli priznanje „Zlatno srce“ za humani podvig mladih prema starima.

Svečanom otvaranju festivala u Centru za kulturu „Vlada Divljan“ prisustvovala je i zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović, sekretarka za socijalnu zaštitu Grada Beograda Aleksandra Čamagić, direktor Ustanove Gerontološki centar Beograd Srđan Dimitrijević, predsednik Opštine Palilula Miroslav Ivanović, kao i princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom Karađorđević.

Vesna Vidović je istakla da Grad Beograd vodi računa o poboljšanju kvaliteta života starijih sugrađana, jer to su ljudi koji su značajno uticali na izgradnju grada i koji svojim godinama i mudrošću mogu da budu primer mladim generacijama.

- Naši stariji sugrađani su i dalje aktivni članovi društva, a mi smo dužni da sačuvamo dostojanstvo njihovih godina, da se borimo protiv bilo kakvog vida diskriminacije i da u svakom smislu očuvamo njihov ravnopravan društveni status. Ovaj međugeneracijski festival pokazuje princip solidarnosti, povezanosti mlade i starije generacije, podstiče razumevanje mlađih i senzibiliše ih za potrebe starijih sugrađana - rekla je Vesna Vidović.

Prema njenim rečima, na godišnjem nivou usluge klubova za starije koristi preko 10.000 osoba starijih od 65 godina.

- U okviru klupske mreže organizuju se različite aktivnosti, preventivna zdravstvena zaštita, literarne, dramske i likovne sekcije, folklorne i grupe pevača i brojne druge aktivnosti.Koncept festivala „O-Kej” bazira se na ideji promovisanja značaja razvoja međugeneracijske solidarnosti, podsticanja ovakve saradnje i prenošenje znanja, iskustava i vrednosti s jedne generacije na drugu - navela je Vidović.

Ona je dodala da su međugeneracijski dijalog i saradnja neophodni za očuvanje kontinuiteta života, kao i za stvaranje harmoničnijeg i razumnijeg društva.

- Zato su ovakve manifestacije simbol prevazilaženja suprotnosti i stvaranja jedinstva, smanjenje jaza između generacija i promovisanje razumevanja i poštovanja između njih - zaključila je zamenica gradonačelnika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike