Vesna Vidović za 24sedam: Beograd je postao moderan grad, ne zaostaje za drugim metropolama

31.12.2022

19:00

0

Ovim rečima je zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović u novogodišnjem intervjuu za 24sedam opisala srpsku prestonicu

Vesna Vidović za 24sedam: Beograd je postao moderan grad, ne zaostaje za drugim metropolama
Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović - Copyright Promo

"Beograd je poslednjih godina postao moderan grad, koji ne zaostaje za svetskim metropolama."

Ovim rečima je zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović u novogodišnjem intervjuu za 24sedam opisala srpsku prestonicu, ali i istakla da Beograđani u 2022. godini mogu da budu ponosni na projekat spuštanja grada na reke. 

Koji su za vas najznačajniji projekti koje je Grad uradio u 2022. godini?

- Beograd se poslednjih godina ubrzano razvija. Postao je moderan grad, koji ne zaostaje za svetskim metropalama. Svakako nešto na šta svi Beograđani mogu da budu ponosni jeste spuštanje Beograda na reke. 

Nakon Beograda na vodi, koji je promenio lice glavnog grada, usledila je izgradnja Linijskog parka, čija je prva faza završena tokom 2022. godine. Očekujemo da u narednom periodu pored Savskog šetališta i Dunavsko šetlište dobije potpuno novi izgled. 

Naravno, ima još mnogo stvari koje smo pokrenuli, kao što je uređenje Savskog nasipa, uređenje beogradskih ulica, po jednom potpuno novom principu, gde se radovi, gde god je to moguće, izvode noću, kako bi se izbegle saobraćajne gužve. Podsetimo, samo u poslednja tri meseca rekonstruisano je preko 45 ulica.

Koji su kapitalni projekti koji će se odvijati u gradu naredne godine?

- Očekuje nas nastavak realizacije već započetih projekata, kao što su uređenje šetališta "Lazaro Kardenas" i nastavak radova na izgradnji Linijskog parka. Pored ta dva projekata, očekuje nas i rekonstrukcija Kalenić pijace koja će se raditi po fazama, tako da stanovnici Vračara ne moraju da brinu o tome da li će pijaca biti zatvarana. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Takođe, kako se grad razvija, nedostatak parking-mesta pojavljuje se kao jedan od gorućih problema, s toga nas očekuje izgradnja podzemnih garaža i obezbeđivanje dodatnih parking-mesta.

Pored toga, tu je i izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže u onim delovima grada u kojima još uvek nedostaje, ali i rešavanje drugih, višedecenijskih problema.

Grad je u toku 2022. subvencijama obezbedio dodatna mesta u beogradskim vrtićima. Da li građani mogu očekivati da u 2023. broj slobodnih mesta u predškolskim ustanovama bude povećan?

- Moram pre svega da napomenem da je Grad Beograd izgradnjom novih vrtića samo u 2022. obezbedio skoro 700 dodatnih mesta za beogradske mališane i sa tim planiramo da nastavimo i u narednoj godini. Već početkom 2023. očekuje nas otvaranje vrtića na Bežanijskoj kosi i u Zucu, kao i početak izgradnje vrtića u Ovči. Prethodnih meseci zajedno sa predškolskim ustanovama bavili smo se detaljnom analizom potreba za novim objektima u svim beogradskim naseljima. Na osnovu toga potrebe za dodatnim kapacitetima imaju najviše opštine Zemun, Palilula, Novi Beograd i Voždovac, pa će samim tim izgradnja objekata u ovim mestima biti naš prioritet.

Šta biste poželeli Beograđanima u 2023. godini?

Promo/Jovanda Korać
 

- Svim mojim sugrađanima, mojim Beograđanima, želim prvenstveno dobro zdravlje, mnogo uspeha i sreće! Ovo je bila godina kada je u beogradske osnovne škole krenulo najviše đaka prvaka u poslednjih 15 godina, s toga želim da nam Beograd i ubuduće bude pun dece, da gradimo i razvijamo naš grad, i da zajedno napredujemo i rastemo, da volimo naš Beograd kao što on to i zaslužuje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike