Mnistar Selaković: "Srbija je zakleti neprijatelj ideologija mržnje, rasizma i šovinizma"

09.11.2022

22:12

0

Selaković je istakao da su srpska kolektivna svest i državotvorna ideologija trajno oblikovane antisemitizmom i antifašizmom

Mnistar Selaković: "Srbija je zakleti neprijatelj ideologija mržnje, rasizma i šovinizma"
nikola selaković (6) - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Pamteći pokušaj uništenja jevrejskog naroda, obavezujemo sve građane da zajedno radimo na učvršćivanju društva u kojem će razlike biti ono što nas zbližava, jer je Srbija zakleti neprijatelj ideologija mržnje, poručio je večeras ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.


On je to rekao na obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma u Narodnom pozorištu u Beogradu, gde je Memorijalnim koncertom odata počast žrtvama holokausta.

Selaković je naveo da zlo holokausta rođeno u noći progroma 9. novembra 1938. godine ne može da se poredi ni sa čim i da metodičnost "te mašinerije smrti" i razmere stradanja jevrejskog naroda predstavljaju večno upozorenje koliko čovek i njegovo društvo mogu nisko da padnu.

"Postoje još neki narodi koji su u Drugom svetskom ratu stradali na sličan način zato što ih je neko prepoznao kao manje vredne i nedostojne postojanja, to su Romi ali i Srbi, jer su i oni na prostoru nacističke Nezavisne države Hrvatske zatirani u skladu sa originalnim antisemitskim konceptom "trećinu pobiti, trećinu pokrstiti i trećinu proterati", naveo je Selaković.

Selaković je istakao da su srpska kolektivna svest i državotvorna ideologija trajno oblikovane antisemitizmom i antifašizmom, i da je srpska država zakleti neprijatelj ideologija mržnje, rasizma i šovinizma.

Selaković se osvrnuo i na aktuelna dešavanja na Kosovu i Metohiji, dodajući da smo svedoci anahrone i retrogradne ideologije mržnje koja duže od dve decenije nastoji da uništi sve ono što je drugačije.

"Ne nazivamo slučajno masovno nasilje nad nealbanskim življem Kosova i Metohije iz 2004. godine martovskim pogromom, to je naš signal i upozorenje da u srcu Evrope imamo na snazi povampireni fašizam", naveo je Selaković.

On je Srbima na KiM uputio poruku ohrabrenja i podršku u, kako je naveo, mirnoj i demokratskoj borbi za zaštitu prava na postojanje, dodajući da Srbija neće dozvoliti da odgovarajući reaktivno na ideologiju mržnje i sama postane "zatrovana mržnjom".

"Srbija predvođena predsednikom Vučićem je država koja ide napred, ponosna na slobodarsku i antifašističku tradiciju i identitet. Smrt fašizmu, živela Srbija!", poručio je Selaković.

Događaju su prisustvovali i ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, ministarka zdravlja Danica Grujičić, kao i predstavnici Narodne skupštine, Vlade i Grada Beograda.

Nasilje na nemačkim ulicama, pod vlašću Adolfa Hitlera, 9. novembra 1938. godine označilo je početak organizovanog, pravno legitimisanog i javno podržanog progona Jevreja, koji je završen ubistvom šest miliona nedužnih muškaraca, žena i dece.

Odlukom Saveta Evrope, 9. novembar obeležava se kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike