U Beogradu obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta: Dan kada su vojnici sovjetske Crvene armije oslobodili Aušvic (FOTO)

27.01.2023

12:25

0

Centralnu državnu ceremoniju predvodio je izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković

U Beogradu obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta: Dan kada su vojnici sovjetske Crvene armije oslobodili Aušvic (FOTO)
Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležen je danas državnom ceremonijom polaganja venaca i odavanja počasti kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, a u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu u Beogradu.

Centralnu državnu ceremoniju predvodio je izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, a prisustvovali su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić, predstavnici diplomatskog kora među kojima ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko i ambasador SAD Kristofer Hil, predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, potomci žrtava...

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je prvog novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a u znak sećanja na dan kada su vojnici sovjetske Crvene armije oslobodili Aušvic.

Opredeljujući se za dan oslobođenja Aušvica, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovanih na predrasudama.

Drugi svetski rat odneo je više od šest miliona nedužnih žrtava - pripadnika jevrejskog naroda, a Aušvic, Treblinka, Mauthauzen, Dahau, Majdanek, Jasenovac, Staro Sajmište, Jajinci, logor "Crveni Krst" u Nišu, neka su od masovnih stratišta nevinih žrtava.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike