"Slon lepotan" otišao u istoriju, deca na rođendanima danas slušaju "Subota je dan za alkohol"! Kako to utiče na njihov razvoj?

13.04.2023

09:12

0

"Subota je dan za alkohol", pevalo se na proslavi rođendana u Obrenovcu

"Slon lepotan" otišao u istoriju, deca na rođendanima danas slušaju "Subota je dan za alkohol"! Kako to utiče na njihov razvoj?
Igraonica (ilustracija) - Copyright Profimedia

Vremena se menjaju, pa samim tim i trendovi u muzici, ali ono što je zabrinulo pojedine roditelje jeste masovni trend slušanja kafanske muzike na dečjim rođendanima. 

Umesto da se iz dečjih igraonica ori "Slon lepotan Dondolan i slonica Mica", sve češće se čuju kafanske pesme potpuno neprimerene uzrastu slavljenika i njihovog društva. Čak su i mišljenja psihologa podeljena oko toga da li deca slušaju samo ritam, bez razmišljanja o rečima pesme, ili pesme ipak utiču na formiranje njihove ličnosti. Postavlja se pitanje - da li je dovoljno opravdanje da ih deca traže?

"Subota je dan za alkohol", pevalo se na proslavi rođendana u Obrenovcu. Nije neobična atmosfera, čak iako su reči pesme diskutabilne, ali jeste činjenica da su rođendan slavili petogodišnjaci. I pevali iz sveg glasa.

Nije neobično, kažu vlasnici igraonica, da se ovakve pesme slušaju na dečjim rođendanima. Tvrde, razlog je to što ih deca ili roditelji traže, a ne postoji nijedan propis koji to može da im zabrani. Kao otac, Nemanja Ognjanović, vlasnik jedne igraonice u Rakovici, nema dilemu - svojoj deci pušta samo dečje pesmice. Kao čovek koji od tog posla živi, ponekad mora da izađe u susret željama dece i roditelja.

Stručnjaci podeljeni

- Kad su deca u pitanju, problem je posebno značajan, još su stari Grci govorili da je muzika jedna od disciplina koja je veoma važna za vaspitanje mladih ljudi - rekao je etnomuzikolog Dimitrije Golemović.

Profesorka muzike Ana Urban kaže za RTS da ako deca slušaju muziku koja nije adekvatna za njihov uzrast - jer se svašta pominje u tekstovima - to negativno utiče na njih. Deca bi trebalo da slušaju muziku koja je adekvatna njihovom uzrastu.

Ipak, deca ne mogu da budu izopštena iz okruženja i teško je i roditeljima i nastavnicima, ali i onima koji od njihove zabave žive, da ih ubede da nešto nije dobro.

- Koja je pesma mladima najmilija? Odgovor je bio - nova. Mladi su vazda okrenuti novom, jer su oni fleksibilni, za razliku od starih koji teško usvajaju nove stvari. Ukus se menja sa generacijama - napomenuo je etnomuzikolog.

A nova muzika donela je novu agresivnost, slažu se naši sagovornici. Odete na kafu ili ručak, a ne možete da razgovarate. Na svim zabavama je isto.

- Danas to mora da bude tehno, blisko pop muzici, samo što mora da bude obojen trilerima - primećuje Golemović.

Da li su "Slon lepotan Dondolan", "Afrika u kojoj se sadi paprika" i "Ivin voz" otišli zauvek u istoriju? U međuvremenu je snimljeno još mnogo dečjih pesama, na audicijama za horove veliko je interesovanje, ipak, o utapanju tuge u alkoholu, polomljenim čašama i životu "do daske" i dalje se peva u igraonicama. Ko bi trebalo da se zabrine?

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike