Gradiće se još tri vrtića u Srbiji: Biće gotovi 11. aprila sledeće godine, a uložiće se čak 577 miliona dinara u njih

11.04.2023

16:22

0

Predškolske ustanove će biti izgrađene u Ćićevcu, Leskovcu i Novom Pazaru

Gradiće se još tri vrtića u Srbiji: Biće gotovi 11. aprila sledeće godine, a uložiće se čak 577 miliona dinara u njih
Branko Ružić - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da će Vlada Srbije uložiti, zajedno sa Svetskom bankom, 577 miliona dinara u gradnju tri nova vrtića u Ćićevcu, Leskovcu i Novom Pazaru.

Nakon potpisivanja dva sporazuma inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja sa gradom Leskovcom i opštinom Ćićevac o izgradnji novih vrtića, kao i ugovora o izgradnji novog vrtića u Novom Pazaru zajedno sa izvođačem radova, Ružić je rekao da će nove predškolske ustanove imati 4.000 kvadrata i 590 novih mesta za mališane.

Ministar je rekao da je rok za završetak radova 11. april sledeće godine.

Beoinfo
 

- Tim vrtićima bliži smo idealu ukidanja tzv. lista čekanja i zato iskazujem veliku zahvalnost Svetskoj banci. S obzirom na to da taj projekat sobom nosi 47 miliona evra, u planu je da se urade novi ili rekonstruišu postojeći objekti predškolskih ustanova u 22 lokalne samouprave. Želimo da povećamo kapacitet u predškolskim ustanovama za nešto više od 11.000 novih mesta - poručio je Ružić.

Dodao je da će gradnja tih vrtića biti veliki praznik za Leskovac, Ćićevac i Novi Pazar, gde je najbrojnija mlada populacija u Srbiji.

- Vlada Srbije teži tome da stvori ambijent u kome će naš obrazovni, a kada govorimo o vrtićima, vaspitno-obrazovni sistem, funkcionisati u skladu sa trendovima 21 veka. Mislim da je to naša obaveza - poručio je ministar.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je da će taj grad u toku ove godine uložiti 1,04 milijardi dinara u prosvetno-obrazovne ustanove, a od toga za predškolsku ustanovu 522 miliona dinara.

Beoinfo
 

- Od 2016. do 2022. otvoreno je 7.233 novih radnih mesta u gradu. Veliki broj roditelja je počeo da radi, pa je samim tim veća potreba za predškolskim ustanovama i zato je izgradnja vrtića prioritet Leskovca kao i mnogih drugih gradova u Srbiji - poručio je Cvetanović.

Dodao je da je u poslednjih godinu dana otvoreno pet privatnih vrtića, kojima grad daje subvencije od 80 odsto, kao i državnim vrtićima, ali da im i dalje nedostaje mesta za 700 dece.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac izjavio je da će se gradnjom nove predškolske ustanove znatno smanjiti liste čekanja za vrtiće, što je posebno važno za Novi Pazar, jer je on jedan od gradova s najmlađim stanovništvom ne samo u zemlji, već i u regionu.

- Stari vrtić je imao 700 kvadrata, a novi će imati 1.900. Time će se poboljšati uslovi za boravak dece i uslovi za rad zaposlenih u vrtiću - naglasio je Biševac.

Predsednica opštine Ćićevac Mirjana Krkić rekla je da će gradnja vrtića biti jedna od najvećih investicija u toj opštini.

- Naša ustanova sada funkcioniše u zgradi koja je izgrađena 1956. i možete zamisliti koliko će nam nova zgrada predškolske ustanove značiti. Mnogo novca je ulagano u adaptaciju stare zgrade i sada jednostavno nije bilo moguće dalje je adaptirati za smeštaj dece - rekla je Krkićeva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike