Završena proba male mature: Đacima teško "pale" glasovne promene i dugi tekstovi!

25.03.2023

16:23

0

Autor: M.M.

Mali maturanti ističu da je najlakši bio treći test koji su polagali

Završena proba male mature: Đacima teško "pale" glasovne promene i dugi tekstovi!
Maturanti - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Učenici osmog razreda u Srbiji završili su polaganje testova iz matematike, srpskog jezika i izbornog predmeta na probnoj maloj maturi.

Učenicima su juče kada su polagali srpski jezik najteže "pale" glasovne promene i dugi tekstovi koje je trebalo pročitati  Ipak, kažu, da je bio lakši od matematike koju su polagali prethodnog dana.

Mali maturanti ističu da je najlakši bio treći test koji su polagali, takođe, juče, a koji je ove godine po prvi put rađen po novom sistemu po kom su deca birala jedan od pet predmeta koji će polagati.

Osim gramatike, na testu iz srpskog jezika bila su i pitanja iz književnosti, trebalo je prepoznati dela Branka Ćopića, Petra Kočića, Ive Andrića.

Ministar prosvete Branko Ružić  obišao je školu "Bora Stanković" i istakao da je ovo način da đaci provere svoje znanje, ali i da se upoznaju sa procedurama, pišu "Novosti"

24sedam/Goran Sivački
 

- Ostaće vam još dovoljno vremena da upotpunite znanje do završnog ispita u junu. Zadatke možete da vežbate na pripremnim časovima koje škole organizuju, a na raspolaganju vam je i portal eVežbaonica sa više od 4.200 pitanja.

Ružić je podsetio da još od 2011. godine u Srbiji postoji završni test na kraju osmogodišnjeg školovanja, kao i probni test.

Ocenio je da je test iz matematike protekao u okvirima očekivanog.

- Probni test je dragocen, videćemo nakon završenog probnog testa koliko su deca zadovoljna, jer su nam ona najvažnija", rekao je ministar i podsetio da završni test ima sertifikacionu komponentu - potvrđuje nivo stečenog znanja tokom osmogodišnjeg školovanja. Probni završni ispit polagalo je oko 64.747 učenika. 

Mala matura na rasporedu je 21. 22. i 23. juna.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike