Pravni "povukao nogu", ali neće biti jedini: Prijemni ispit više se neće polagati na mnogim fakultetima, biće dovoljan maturski!

29.03.2023

08:18

0

Državna matura kao uslov za upis mogla bi da bude i na fakultetima za koje vlada manje interesovanje

Pravni "povukao nogu", ali neće biti jedini: Prijemni ispit više se neće polagati na mnogim fakultetima, biće dovoljan maturski!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nakon što je Pravni fakultet u Beogradu odlučio da državna matura planirana za 2024. godinu bude jedini uslov za upis, njihov primer mogli bi da slede i mnogi drugi fakulteti.

Na sajtu ove obrazovne ustanove piše da se proces upisa uvođenjem mature ne izmešta sa Fakulteta, a kandidati za upis će konkurisati na konkursu koji će biti raspisan nakon donete odluke Vlade Republike Srbije.

- Kandidati će konkurisati kao i do sada i biti rangirani prema sledećim kriterijumima: uspeh u srednjoj školi nosiće maksimalno 40 bodova, a što se tiče uspeha na maturi, srpski jezik nosiće maksimalno 20 bodova, isto toliko matematika, a 20 bodova nosiće i predmet koji je učenik polagao na maturi po izboru - saopštio je Fakultet. 

Pravni fakultet u saopštenju navodi da je ova poruka upućena brucošima koji žele da studiraju na ovoj visokoškolskoj ustanovi u školskoj 2024/25. godini.

U Rektoratu Beogradskog univerziteta juče su nam samo nezvanično rekli da se još uvek čeka odluka drugih fakulteta, ali Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija smatra da će i mnogi drugi fakulteti krenuti stopama Pravnog i doneti slične odluke.

- Sigurno će se desiti, ali će deo fakulteta zadržati prijemni, odnosno proveru znanja i sklonosti. Ministarstvo prosvete je dalo rok do 24. marta da se fakulteti izjasne, ali se oni još uvek anketiraju - kaže on.

Mnogo samofinansirajućih studenata

Markov objašnjava da je Pravni fakulet specifičan jer ga upisuje mnogo studenata.

- Svake godine upiše ga veliki broj studenata i, što je još važnije, bude veliki broj samofinansirajućih studenata. Tako da se moglo i očekivati da će Pravni fakultet prihvatiti državnu maturu u celosti. Iako  je, recimo, Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu bio protiv toga, ali to je bilo pre oko godinu dana. Jedino mi ostaje nejasnoća zašto su izjednačili srpski i matematiku, s obzirom na to da ga upisuje dve trećine učenika koji završe društveno-jezički smer. Ali to je njihova odluka i to je to - kaže Markov.

24sedam/Katarina Mihajlović
Pravni fakultet

On dodaje da treba ići u tom pravcu da fakulteti prihvate državnu maturu kao kvalifikacionu.

- Jedino na taj način će državna matura dobiti svoj pun smisao. Biće još fakulteta osim Pravnog koji će to prihvatiti. Postoje dve opcije. Jedna opcija su fakulteti, poput Pravnog, koji upisuju veliki broj samofinansirajućih studenata. Druga opcija su fakuleti koji nemaju dovoljan broj studenata i oni će, da bi privukli buduće studente, verovatno odustati od dodatnih testiranja. Većim delom će biti upravo ti fakulteti - smatra on.

Slično i kod fakulteta koji se ređe biraju

Iako nije želeo da pominje koji bi to fakulteti mogli da budu, dodao je da se zna za koje fakultete vlada mala zainteresovanost. S druge strane, izvesno je da će određeni broj fakulteta morati da ostavi prijemni ispit zbog specifičnosti onoga što se uči na njima.

- Recimo, Elektrotehnički će sigurno zadržati testiranje, a vidim da su se izjasnili DIF i Defektološki fakultet. Ali bi idealno bilo kada bi svi prihvatili državnu maturu. I kada bi svi mogli da se skoncentrišemo na to da ona bude što bolje pripremljena i realizovana. Da li će to biti, videćemo - kaže on.

Markov navodi da postoje i fakulteti koji ne mogu da prihvate samo državnu maturu kao uslov za upis.

- To su fakulteti poput likovne i muzičke akademije, FDU, i tu se podrazumeva da će oni kao i do sada imati posebne testove sklonosti - objasnio je on.

Ipak, uveren je da će većina fakuleta ostaviti prijemne ispite kao uslov za upis.

- Hteli da priznamo ili ne, ti prijemni ispiti donose korist fakultetima u vidu priprema koje oni drže, a budući studenti moraju to da plate. Mislim da se fakulteti neće rukovoditi time da li je predmet koji je dominantan na njihovom fakultetu zastupljen na samoj državnoj maturi. Mislim da će biti više fakulteta koji će zadržati dodatno testiranje - zaključio je Markov.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike