Pravni fakultet ukida prijemni od 2024. godine! Objavili kako će izgledati upis

28.03.2023

12:45

0

Autor: J. S. J.

Pravni fakultet u saopštenju navodi da je ova poruka upućena brucošima koji žele da studiraju na ovoj visokoškolskoj ustanovi u školskoj 2024/25. godini

Pravni fakultet ukida prijemni od 2024. godine! Objavili kako će izgledati upis
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Pravni fakultet u Beogradu je prihvatio da državna matura koja je planirana za 2024. godinu bude jedini uslov za upis na ovu visokoškolsku ustanovu, što znači da brucoši u školskoj 2024/25. godini neće polagati prijemni ispit.

Ovo je za "Novosti" rekao dekan Pravnog fakulteta prof. dr Zoran Mirković.

Inače, na sajtu Fakulteta istaknuto je kako će izgledati upis te generacije studenata:

- Proces upisa na Pravni fakultet uvođenjem mature ne izmešta se sa Fakulteta, a kandidati za upis će konkurisati na Konkursu koji će biti raspisan nakon donete Odluke Vlade Republike Srbije.

- Kandidati će konkurisati kao i do sada i biti rangirani prema sledećim kriterijumima: uspeh u srednjoj školi nosiće maksimalno 40 bodova, a što se tiče uspeha na maturi, srpski jezik nosiće maksimalno 20 bodova, isto toliko matematika, a 20 bodova nosiće i predmet koji je učenik polagao na maturi po izboru. 

Pravni fakultet u saopštenju navodi da je ova poruka upućena brucošima koji žele da studiraju na ovoj visokoškolskoj ustanovi u školskoj 2024/25. godini.

Takođe, podseća se da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u cilju unapređenja kvaliteta obrazovanja, predvidelo da se počev od školske 2023/2024. godine na kraju srednjeg školskog obrazovanja uvede državna matura.

- Položena državna matura biće uslov za dobijanje diplome o stečenom srednjem obrazovanju i vaspitanju - stoji u saopštenju. 

Kako je nedavno rekao ministar Branko Ružić, državnu maturu će prvo u junu polagati učenici koji završavaju trogodišnje obrazovne profile u srednjim stručnim školama, a učenici četvorogodišnjih škola polagaće je 2024. godine. Ministar je istakao da je državna matura važna zbog učenika, jer obezbeđuje dostupnost, pravičnost i mobilnost.  

Za razliku od mature koja se trenutno sprovodi na školskom nivou, kada nastavnici svojim učenicima daju teme i sastavljaju zadatke, a zatim i ocenjuju radove učenika, državna matura sprovodiće se na nacionalnom nivou. To znači da će svi učenici raditi iste, standardizovane testove, u isto vreme i pod istim uslovima, a testovi će biti eksterno i objektivno ocenjeni, rekao je početkom godine ministar.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike