Kako su budući srednjoškolci odradili prijemni? Srpski i kombinovani - nešto slabije nego prošle godine!

06.07.2022

11:27

0

Nakon objavljivanja preliminarnih rezultata, usledili su prigovori učenika na određene zadatke i u okviru prvostepene komisije bilo je 4.264 prigovora, od čega je 31 odsto usvojeno

Kako su budući srednjoškolci odradili prijemni? Srpski i kombinovani - nešto slabije nego prošle godine!
Tan2022-6-23_105431891_4 - Copyright FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Na ovogodišnjem završnom ispitu budući srednjoškolci uradili su nešto slabije test iz srpskog jezika i kombinovani test, dok je test iz matematike urađen na istom nivou kao prošle godine, rekao je pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić.

On je poručio da su učenici uradili 65 odsto od celokupnog testa, te istakao da đaci ne treba da brinu i da u školama ima dovoljno mesta - 75.000.

Pašić je precizirao da su učenici ostvarili 12,52 boda iz srpskog (maternjeg) jezika, 12,31 iz matematike, dok je, kaže, kombinovani test najbolje urađen - ostvareno je 14,12 poena od maksimalno 20.

- Srpski jezik je u odnosu na prošlu godinu neznatno slabije urađen, matematika na istom nivou, a kombinovani ima neznatno manji broj bodova. Dublju analizu radi Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i negde u septembru izlazi celokupan izveštaj kada mogu da se rade paralele u odnosu na prethodne godine - dodao je Pašić.

Nakon objavljivanja preliminarnih rezultata, usledili su prigovori učenika na određene zadatke i u okviru prvostepene komisije bilo je 4.264 prigovora, od čega je 31 odsto usvojeno.

Pašić poručuje da je to dosta manje prigovora u odnosu na prošlu godinu, dok je više prigovora u odnosu na 2021. upućeno drugostepenoj komisiji - 669, a usvojeno 109.

Juče je bio prvi dan popunjavanja liste želja elektronskim putem na portalu Moja srednja škola, što roditelji ili drugi zakonski zastupnici mogu učiniti i danas do kraja dana.

Za prva 24 sata 20.560 roditelja popunilo je elektronskim putem listu želja, što je trećina generacije, rekao je Pašić.

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
 

Takođe, lista želja može se popuniti i danas i sutra u školi, a Pašić naglašava da su i jedan i drugi način popunjavanja liste želja validni.

- Škole ne mogu da insistiraju da roditelji dolaze i u školu da popunjavaju listu želja, ako su je već popunili elektronskim putem - napominje Pašić.

On je istakao da su ranija iskustva pokazala da 85 odsto učenika upiše jednu od prve tri škole navedene u listi želja i pozvao učenike da, kako kaže, budu realni i u skladu sa osvojenim bodovima popunjavaju listu želja.

Kada se popune liste želja, učenici 9. jula mogu da provere tačnost liste, nakon čega se 13. jula objavljuju konačni rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima, a zatim sledi upis od 14. do 20. jula.

Pašić podseća da je za sve one koji nisu uspeli da izađu na završni ispit u junskom roku, ostavljena mogućnost da 17, 18. i 19. avgusta polažu ili deo testa koji nisu polagali ili sva tri testa.

Pašić je zahvalio svim učesnicima u organizaciji završnog ispita, koji je, kaže, i ove godine prošao u najboljem redu.

Ove godine na završni ispit izašlo je ukupno 64.358 učenika.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike