Ombudsman pokrenuo postupak zbog slučaja zanemarivanja deteta u Mirijevu! Pod lupom šest nadležnih organa

28.03.2023

13:50

0

Autor: J. S. J.

Za Urošem Pašajlićem (38) je raspisana poternica zbog sumnje da je godinama držao iznemoglu i neuhranjenu ćerku (8) kao "roba" u stanu, u kadi

Ombudsman pokrenuo postupak zbog slučaja zanemarivanja deteta u Mirijevu! Pod lupom šest nadležnih organa
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Zaštitnik građana, na osnovu objava u medijima da je u beogradskom naselju Mirijevo otac godinama držao svoje dete u izolaciji u stanu u lošim higijenskim uslovima, i da je porodica na evidenciji Gradskog centra za socijalni rad, danas je pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada šest nadležnih organa i od Prvog osnovnog suda u Beogradu zatražio informacije i sudske odluke.

Od Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, čija su dva odeljenja - Palilula i Zvezdara - radila sa porodicom, Zaštitnik građana traži da mu najkasnije u roku od 15 dana dostavi podatke o aktivnostima tih odeljenja u dosadašnjem radu sa porodicom imajući u vidu da je porodica na evidenciji centra od rođenja deteta, kao i o aktivnostima koje su preduzeli radi zaštite deteta nakon saznanja da je dete žrtva nasilja i roditeljskog zanemarivanja, navodi se u saopštenju kancelarije ombudsmana.

Gradski centar treba da dostavi i podatke da li je dete pohađalo predškolski program, da li sada pohađa osnovnu školu i da li je organ starateljstva preduzeo mere kako bi detetu bilo omogućeno ostvarivanje prava na obrazovanje.

Zaštitnik građana, zatim, od domova zdravlja Zvezdara i Palilula traži da ga u istom roku obaveste da li je dete lečeno u ovim ustanovama, da li su zdravstveni radnici do sada primetili znake nasilja ili roditeljskog zanemarivanja po pitanju zdravstvenog statusa deteta (između ostalog i da li je uredno vakcinisano) i da li je nasilje odnosno zanemarivanje prijavljeno drugim nadležnim ustanovama.

Od Uprave Gradske opštine Zvezdara, Zaštitnik građana traži da ga obavesti da li dete pohađa osnovnu školu, da li je prethodno pohađalo pripremni predškolski program i da li je u vezi sa tim informacijama Uprava preduzimala aktivnosti iz svoje nadležnosti ukoliko je detetu postupanjem roditelja bilo uskraćeno ostvarivanje prava na obrazovanje i vaspitanje.

Takođe, Zaštitnik građana od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju traži da izvrši vanredni stručni nadzor nad radom Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu - Odeljenja Palilula i Zvezdara, i da mu rezultate nadzora dostavi najkasnije u roku od 15 dana od dana.

Pored toga, Zaštitnik građana od Ministarstva unutrašnjih poslova traži da ga najkasnije u roku od 15 dana izvesti o preduzetim aktivnostima po prijavama u prethodnom periodu, kao i aktivnostima preduzetim od saznanja da je dete žrtva nasilja i roditeljskog zanemarivanja.

U duhu dobre saradnje, Zaštitnik građana od Prvog osnovnog suda u Beogradu, a imajući u vidu da je prema navodima iz medija nadležni centar pokrenuo postupak lišenja roditeljskog prava za oba roditelja, a sud doneo odluku da se dete poveri ocu na samostalno vršenje roditeljskog prava, traži da mu dostavi informacije o svim postupcima koji su vođeni ili se trenutno vode pred tim sudom u vezi sa ovim slučajem, a ukoliko su postupci okončani da dostavi kopije sudskih odluka.

Za Urošem Pašajlićem (38) je raspisana potera zbog sumnje da je godinama držao iznemoglu i neuhranjenu ćerku (8) kao "roba" u stanu, u kadi.

MUP
 

 

Dete je sada dobro, ali je juče kada je pronađeno bilo veoma zapušteno u svakom smislu.

Inače, devojčica L. P.  je od rođenja je pod kontrolom socijalnih službi.  Jedno vreme je provela u Prihvatilištu za decu u Zvečanskoj ulici, jer je utvrđeno da su joj i otac i majka zavisnici od narkotika. Ocu je, ipak, pre pet godina odlukom suda dodeljeno starateljstvo i od tada je jadna devojčica živela u najužasnijim uslovima, kako smo juče pisali.

- Centar za socijalni rad podneo je zahtev za lišavanje prava da otac i majka devojčice budu roditelji. Veštaci su kasnije tvrdili da je otac podoban, a 2018. godine je dete povereno ocu, jer je nadležni sud doneo takvu odluku - izjavila je Silvija Lavanja, direktorka nadležnog Centra za socijalni rad.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike