Oglasio se Centar za socijalni rad o hororu sa Zvezdare: Oba roditelja bila nepodobna, sud dodelio devojčicu ocu! (FOTO)

27.03.2023

18:48

0

Devojčica L. P. (8) koju je otac Uroš Pašajlić (38) držao godinama zatočenu u kadi, od rođenja je pod kontrolom socijalnih službi

Oglasio se Centar za socijalni rad o hororu sa Zvezdare: Oba roditelja bila nepodobna, sud dodelio devojčicu ocu! (FOTO)
Stan u kome se desilo stravično nasilje - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Devojčica L. P. (8) koju je otac Uroš Pašajlić (38) držao godinama zatočenu u kadi, u prljavom stanu prepunom đubreta, od rođenja je pod kontrolom socijalnih službi.  Jedno vreme je provela u Prihvatilištu za decu u Zvečanskoj ulici, jer je utvrđeno da su joj i otac i majka zavisnici od narkotika. Ocu je, ipak, pre pet godina odlukom suda dodeljeno starateljstvo i od tada je jadna devojčica živela u najužasnijim uslovima.

- Centar za socijalni rad podneo je zahtev za lišavanje prava da otac i majka devojčice budu roditelji. Veštaci su kasnije tvrdili da je otac podoban, a 2018. godine je dete povereno ocu, jer je nadležni sud doneo takvu odluku - izjavila je Silvija Lavanja, direktorka nadležnog Centra za socijalni rad.

24sedam/Katarina Mihajlović
Vrata stana u kome je devojčica držana zatočena

U slučaju maloletne L. P. postupali su odeljenje Palilula, a zatim i odeljenje Zvezdara od njenog rođenja, kada je porodilište gde je rođena alarmiralo da roditelji nisu podobni da se staraju o detetu.

"Centar za socijalni rad Beograd, odeljenje Palilula je u skladu sa svojim nadležnostima dete smestilo u ustanovu socijalne zaštite, posle čega je pokrenulo postupak lišenja roditeljskih prava za oba roditelja", navodi se u saopštenju Centra za socijalni rad.

Nakon toga Centar za socijalni rad Beograd, odeljenje Zvezdara je 2020. godine policija obavestila da ima saznanja da se u stanu čuje plač deteta, navodi se u odgovoru povodom ovog slučaja.

Otac se postupajući po prijavi policije nešto kasnije odazvao na razgovor  sa radnicima Centra za socijalni rad koji su procenili da dete nema nikakve tragove zanemarivanja. Posle toga, kako se navodi, više nije bilo prijava Centru za socijalni rad u ovom slučaju.

Smilja Igić, psiholog i supervizor u službi za decu, rekla je na pitanje da li je kontrolisano u kakvim uslovima dete živi da je devojčica praćena dve godine i da je otac imao zdrave roditeljske kompetencije.

- Dve godine pracenja deteta odnosno porodice nisu dali indikacije da problem postoji odnosno da je dete zanemareno. Bilo je poziva policije da su se čuli neobični zvuci 2020. Tada je bio obavešten i Centar za socijalni rad, pa je obavljena terenska poseta. U to vreme je otežavajući faktor bila i selidba. Centar za socijalni rad pak niko nije obavestio da dete ne ide u skolu, da nije prošlo preglede - objašnjava Smilja Igić.

24sedam/Katarina Mihajlović
Ulaz u kome se dogodilo zanemarivanje deteta

Po nalogu dežurnog tužioca ranije danas raspisana je potraga za Urošem Pašaljićem, osumnjičenim da je bio nasilan prema partnerki i držao svoju ćerku (8), za koju je pregledom utvrđeno da je neuhranjena i zapuštena. On se sumnjiči za krivično delo nasilje u porodici i protivpravno lišenje slobode na štetu nevenčane supruge, kao i  krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica i kršenje porodičnih obaveza u odnosu na dete, saopštilo je tužilaštvo.

Brigu o devojčici je preuzelo Prihvatilište za decu, nakon što je primljena u bolnicu. Na prijemu je bila dehidrirana, izgladnela i zapuštena, a kada su je videli svi dežurni doktori su redom zaplakali.

- Devojčica je po dolasku u bolnicu bila veoma loše. Kada su joj doktori dali da jede izgledala je kao da nije ništa jela mesecima. Da je ostala u tom stanu još pet dana, pitanje je da li bi ostala živa - kaže izvor upoznat sa slučajem.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike