Najavljeno preseljenje GAK Višegradska! Ministar Blagojević otkriva koji su planovi za izgradnju bolnica u Beogradu

21.03.2023

07:05

0

Autor: M. Vu.

Komentarišući najave da će se GAK Narodni front preseliti na Bežanijsku kosu, Blagojević je rekao da se u ovom trenutku privodi kraju studija izvodljivost

Najavljeno preseljenje GAK Višegradska! Ministar Blagojević otkriva koji su planovi za izgradnju bolnica u Beogradu
Porodilišta u Višegradskoj - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Tokom leta, majstori ulaze u Višegradsku, najavljeno je da se GAK Narodni front seli u krug KBC Bežanijska kosa, a nastavljaju se radovi na Tiršovoj 2. Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević kaže da će porodilište u Višegradskoj raditi i tokom rekonstrukcije i da će zbog toga radovi trajati tri godine.

Ministar Marko Blagojević rekao je da se GAK Višegradska neće seliti tokom rekonstrukcije objekta, jer nema gde da se preseli.

- Neće biti selidbe, objekat će raditi sve vreme radova. Neće biti idealno, ali ako smo Infektivnu završili dok je trajala borba sa pandemijom, mislim da je sve moguće. Bilo je potrebno sa upravom Višegradske da napravimo plan sa kojim će se rad klinike sinhronizovati sa radovima - objasnio je Blagojević za RTS.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Blagojević navodi da kliniku ne mogu da zatvore, jer je to jedno od najvećih porodilišta u Srbiji, a nema ni gde da se preseli.

Tri godine trajaće radovi, onoliko koliko će trajati i izgradnja Tiršove 2.

Selidba Narodnog fronta tek za nekoliko godina

Komentarišući najave da će se GAK Narodni front preseliti na Bežanijsku kosu, Blagojević je rekao da se u ovom trenutku privodi kraju studija izvodljivosti.

Kada je reč o ovom porodilištu, situacija je naročito komplikovana jer je trebalo izraditi plan detaljne regulacije te oblasti, što je zahtevalo godinu i po dana rada, rekao je Blagojević.

Nakon što se uradi studija izvodljivosti, ugovara se projekat za građevinsku dozvolu.

Rok za Tiršovu 2 kraj 2026. godine

Nedavno je potpisan ugovor sa EU o donaciji 35 miliona evra za "Tiršovu 2", što je trećina potrebnih sredstava. Blagojević navodi da će objekat biti izgrađen do kraja 2026. godine, odnosno da će za gradnju biti potrebne tri godine.

24sedam/Lj. S.
 

Izgradnja ovog objekta u pripremi je još od 2016, a ministar objašnjava da je to zbog toga što je reč o objektu veličine 60.000 kvadratnih metara, na 11 nivoa, koji se radi po novim standardima.

Akustiku nove Filharmonije projektovali inženjeri Sidnejske opere

Kada je reč o izgradnji zgrade Filharmonije na Novom Beogradu, Blagojević kaže da je u toku projektovanje.

 - Od trenutka donošenja odluke da se nešto gradi, prođu godine da bi projekat počeo da se realizuje, često realizacija traje kraće od planiranja. Filharmonija je posebna jer se radio projekat akustike, pa arhitektura oko te akustike - rekao je Blagojević.

Na akustici je radila kompanija koja je projektovala i Sidnejsku operu.

- Cilj je da imamo i bolju akustiku, ako ne, onda bar podjednako dobru - rekao je Marko Blagojević.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike