Neverovatno! Više država u koje ne smemo bez kovid papira nego u koje smemo! A negde ne možemo čak ni u tranzitu da prođemo!

21.03.2023

08:00

0

U 87 zemalja ne možete da uđete ako nemate neki od kovid dokumenata ili niste preležali kovid

Neverovatno! Više država u koje ne smemo bez kovid papira nego u koje smemo! A negde ne možemo čak ni u tranzitu da prođemo!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Građani Srbije ne mogu da uđu u 87 zemalja ukoliko nemaju PCR test, potvrdu o vakcinaciji ili neki sličan dokument kojim se potvrđuje da nisu zaraženi kovidom, odnosno da su ga preležali, zaključak je koji proističe na osnovu podataka koji se mogu naći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

S druge, spisak zemalja koje su „oslobodile“ svoje granice što se tiče kovid papirologije je znatno manji. Tako bez nekog od dokumenata možemo ući u  83 države, s tim što se u nekima od njih može desiti da će vas testirati na samom aerodromu.

Što se tiče potvrda o kovidu, u većini država će vam biti dovoljno da imate ili dokaz da ste vakcinisani nekom od vakcina koje ta država priznaje ili PCR test ne stariji od 72 ili 48 časova. Ako nemate nijedno od ova dva papira, u većini država će dovoljno biti da ste preležali kovid u proteklih šest meseci. Naravno, i za to morate imati potvrdu.

Međutim, nije mali broj onih zemalja gde to što ste preležali koronu ne znači ništa i moraćete da imate ili potvrdu o vakcini ili PCR. S druge strane, ima onih država poput Bangladeša, koje traže da se pre polaska registrujete na posebnim zdravstvenim formularima.

Postoje i zemlje koje, ako dolazite direktno iz Srbije, ne traže kovid dokument, ali ako ste u tranzitu iz neke od kritičnih zemalja, recimo Kine, onda morate da imate potvrdu ili da se testirate direktno na aerodromu.

Testiranje na aerodromu

Zapravo, veliki broj zemalja kao jedan od uslova za ulazak traži da se testirate na aerodromu i ukoliko ste pozitivni, automatski vas šalju u karantin, koji obično traje desetak dana.

Zanimljivo je i to da postoji sedam država u koje nam uopšte nije dozvoljen ulazak, mada se ne navodi da li je to zbog kovid mera ili zbog političkih prilika u tim zemljama.

Ako je za utehu, većina zemalja Evrope u koje naši građani obično idu su „otvorene“ i nije potreban nikakav dokument, pa čak ni potvrda da ste vakcinisani, kao što je u Americi, recimo.

Profimedia
Ilustracija

Dobra stvar je i što su sve zemlje u okruženju „otvorene“ i nije potrebna nikakva potvrda, bilo da idete u posetu ili ste u tranziciji. S druge strane, ne treba da vas začudi ukoliko na nekom aerodromu ipak budu tražili da obavite brzo testiranje na kovid. I to nasumično, jer je izvesno da se ne mogu testirati baš svi putnici koji dolaze.

Sve u svemu, ukoliko želite da putujete najbolje je da se prethodno dobro raspitate kakvi su kovid uslovi i da li uopšte postoje nego da doživite neprijatno iznenađenje kada već stupite na neki aerodrom ili granicu.

Spisak zemalja

Zemlje koje traže kovid dokumente: Azerbejdžan, Angola, Andora, Antigva i Barbuda, Bangladeš, Barbados, Bahami, Bahrein, Belize, Benin, Bolivija, Brazil, Burkina Faso, Burundi, Dominika, Venecuela, Gambija, Gana, Gvajana, Gvineja, Gvineja Bisao, Grenada, Ekvatorijalna Gvineja, Etiopija, Eritreja, Zambija, Zimbabve, Indija, Indonezija, Irak, Iran, Island, Jamajka, Japan, Jordan, Južni Sudan, Kambodža, Kameru, Kenija, Kina, Kirgizija, Kolumbija, Komori, Kongo, Kot D’Ivoar, Laos, Liban, Liberija, Mozambik, Mongolija, Nauru, Niger, Nigerija, Nikaragva, Palau, Panama, Ruanda, SAD, Saudijska Arabija, Sveta Lucija, Senegal, Sent Vinsent i Grenadin, Sent Kits i Nevis, Sejšeli, Sijera Leone, Singapur, Solomonova Ostrva, Somalija, Sudan, Surinam, Tanzanija i Zanzibar, Tadžikistan, Togo, Tonga, Trinidad i Tobago, Tunis, Turkmenistan, Uganda, Ukrajina, Urugvaj, Filipini, Haiti, Honduras, Centralnoafrička Republika, Čad, Čile, Džibuti.

Profimedia
 

Zemlje u koje se može ući bez kovid papira: Albanija, Alžir, Argentina, Australija, Austrija, Belgija, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Bocvana, Bugarska, Vanatu, Ujedinjeno Kraljevstvo, Vijentam, Gabon, Gvatemala, Gruzija, Grčka, Danska, Dominikanska republika, Egipat, El Salvador, Ekvador, Esvatini, Estonija, Izrael, Irska, Jermenija, Južnoafrička republika, Kabo Verde, Kazahstan, Kanada, Katar,  Kipar, Kongo, Republika Koreja, Kostarika, Kuba, Kuvajt, Lesoto, Letonija, Litvanija, Lihtenštajn, Madagaskar, Mađarska, Malezija, Maroko, Mauricijus, Moldavija, Namibija, Nemačka, Novi Zeland, Norveška, Oman, Malta, Monako, Pakistan, Papua Nova Gvineja, Paragvaj, Peru, Poljska, Portugalija, Rumunija, Ruska Federacija,  Samoa, San Marino, Sao Tome i Prinsipe, Severna Makedonija, Slovačka, Slovenija, Tajland, Turska, Ujedinjenih Arapski Emirati, Uzbekistan, Finska, Francuska, Holandija, Hrvatska, Crna Gora, Češka Republika, Švajcarska, Švedska, Španija.

Zemlje u koje uopšte ne možemo da uđemo: Bruneji Darusalam, Istočni Timor, Tuvalu, Jemen, DNR Koreja, Libija, Palestina.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike