Blagojević najavio završetak Tiršove 2 do kraja 2026: Zgrada će imati 11 nivoa i 300 kreveta

09.03.2023

10:37

0

Najveća javna ulaganja su u zdravstvu i to preko 60 odsto

Blagojević najavio završetak Tiršove 2 do kraja 2026: Zgrada će imati 11 nivoa i 300 kreveta
Građevinska dozvola - Copyright 24sedam/Lj. S.

Najveća investicija EU od 35 miliona evra biće uložena u objekat Tiršove 2 koji bi trebalo da se završi do kraja 2026. godine, izjavio je ministar za javna ulaganja Marko Blagojević.

EU se pre obavezala ugovor pre tri dana a radi se o bespovratnim sredstvima koja čine trećinu neophodnih sredstava za izgradnju Tiršove 2.

- Radi se o lokaciji na auto-putu. Iskopana je temeljna jama, a rok za završetak je tri godine. Zgrada će imati 11 nivoa, sa 300 kreveta i uslove za boravak dece na mnogo većem nivou nego što je to sada - rekao je Blagojević.

On je dodao da će taj objekat moći da se poredi po uslovima rada i komforu dece sa bilo kojom drugom sličnom ustanovom u svetu.

ATAImages/ Antonio Ahel
Marko Blagojević

 

Naglašava da je primarno zdravstvo jako važno zbog čega se vodi računa i o domovima zdravlja i seoskim ambulantama.

- Primarno zdravstvo je prvi a često i jedini kontakt sa javnim zdravljem. Rekonstrukcija je rađena ili se radi na 84 Doma zdravlja i ambulanti od Grocke do Lapova. Broj ambulanti i domova zdravlja u našoj zemlji veoma je veliki i ne smemo da stanemo dok ne završimo sve - istakao je ministar.

Inače, najveća javna ulaganja su upravo u zdravstvu, preko 60 odsto, a oko izbora objekata se konsultuje lokalna samouprava ali i Ministarstvo zdravlja. U zavisnosti da li se radi o domovima zdravlja ili o regionalnim zdravstvenim centrima i klinikama.

- Kada je zdravstvo u pitanju bezmalo sve se finansira iz kredita, jedino kompleks za inkluziju dece sa smetnjama u razvoju se trenutno finansira potpuno iz budzeta - rekao je Blagojević.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike