Šta bi se dogodilo da se za propust u "Narodnom frontu" nije saznalo? Pedijatri za 24sedam otkrili posledice!

27.10.2022

17:00

0

Što se tiče štetnosti fizološkog rastvora po novorođenčad, ne može da se javi aspolutno nikakva posledica po njihovo zdravlje

Šta bi se dogodilo da se za propust u "Narodnom frontu" nije saznalo? Pedijatri za 24sedam otkrili posledice!
Vakcinacija / Ilustracija - Copyright Profimedia

Nakon što je javnosti uznemirila informacija da je u GAK "Narodni front čak 600 beba dobilo fiziološki rastvor umesto be-se-že vakcine, 24sedam je razgovarao sa nekoliko stručnjaka pedijatrije o posledicama ovakvog stručnog propusta.

- Što se tiče štetnosti fizološkog rastvora po novorođenčad, ne može da se javi aspolutno nikakva posledica po njihovo zdravlje. Pritom, deca i kasnije mogu primiti be-se-že vakcinu - naveo je doktor Georgios Konstantinidis iz Udruženja pedijatara Srbije za 24sedam.

Njegovo mišljenje deli i Saša Milićević, pedijatar, koji je u razgovoru za naš portal rekao da nema razloga za paniku. 

gaknarodnifront.org
 

- Novorođenčad koja nisu primila sada be-se-že vakcinu, dobiće je uskoro, a veoma je mala verovatnoća da su dosad bila u kontaktu sa osobom koja ima aktivnu tuberkulozu, jer je ona veoma retka danas - navodi dr Milićević.

On dodaje da se ova vakcina prima od 1921. godine, a da je u Srbiji obavezna. Takođe, navodi i da se nekada be-se-že davala oralno, kroz usta, a vremenom prešlo se na muskulaturnu primenu. 

- Zaista ne znam kako je došlo do toga da se fiziološki rastvor i vakcina zamene, možda su stajali jedno pored drugog. Svakako, na svu sreću, vakcina je zamenjena ovim rastvorom koji je potpuno bezopasan - kaže jedan od naših sagovornika i objašnjava da se ova vakcina daje deci dok ne izađu iz porodilišta, osim ako beba nije rođena van porodilišta. Tada je potrebno da se dete imunizuje nešto kasnije. 

Pitali smo dr Sašu Milićevića šta bi se dogodilo da se za ovaj propust saznalo kada bi dete imalo dve godine.

Profimedia
 

- Mogli bi i tada da prime be-se-že, možda bi se samo javili lokalni štetni efekti, poput oteklina ispod levog pazuha ili iznad leve ključne kosti, ali to su prolazni efekti, koji mogu da se reše - rekao je dr Milićević.

Prema rečima našeg sagovornika, četvrtina stanovnika se zarazi kohovim bacilom, odnosno tuberkulozom, a kod samo 15 odsto stanovnika se i aktivira tuberkuloza.

Kako kaže Milićević, u Srbiji je tuberkuloza pod kontrolom i u konkretnom slučaju "nema potrebe za strahom, jer će sve biti sasvim u redu".

- Svakako je da se ovakvi slučajevi ne smeju dešavati, tačnije ovakvi propusti, ali važno je ne širiti paniku - zaključio je naš razgovor pedijatar Saša Milićević.

Kako se dogodio propust?

U Narodnom frontu je propust otkrila starija medicinska sestra, saznaje Euronews Srbija. Ona je rekla da je u pitanju bugarska vakcina, koja ima dozvolu za primenu u Srbiji, a koristi se od 1991. godine svuda u svetu.

- Torlak je proverio kvalitet te vakcine, i tu nije bilo nikakvih problema, i na vreme je poslao svim ustanovama u Srbiji kako se ona koristi - navela je Grujičić.

Zabuna je nastala jer je Torlakova vakcina be-se-že takva da se u jednoj kutiji pakuju rastvori i aktivna supstanca, dok ova vakcina nije takva.

Profimedia
 

- Kada je u pitanju bugarska vakcina, u jednoj je rastvor, a u drugoj aktivna supstanca. Došlo je do greške da je jedna tehničarka u apoteci mislila da se radi o rastvorenoj vakcini i takvo obaveštenje dala sestrama - rekla je ona.

Grešku je napravila mlada sestra koja je inače visoko obrazovana u svojoj profesiji, a bila zadužena da daje vakcine bebama tokom septembra meseca, prenosi Euronews.

- Do sada smo davali Torlakovu vakcinu gde je uz aktivnu supstancu išao i rastvarač (fiziološki rastvor). Sada je stigla vakcina iz uvoza od drugog proizvođača i sestra je mislila za rastvor da je kompletna vakcina. Kada se sa odmora vratila starija, iskusna medicinska sestra videla je da je napravljen propust. Obaveštena je uprava koja je odmah reagovala - priča izvor iz Fronta.

Tanjug/Rade Prelić
Danica Grujičić

Ministarka se odmah obratila javnosti 

Da podsetimo, novopostavljena ministarka zdravlja Danica Grujičić navela je da je direktor GAK "Narodni front" ponudio ostavku, ali da ona nije prihvaćena. Ukazala je i da su određena tri lekara koja će se pobrinuti da vakcinacija protekne kako treba.

Kako se navodi u obaveštenju na sajtu GAK Narodni front, u pitanju su novorođena deca otpuštena sa klinike u periodu od 16. septembra do 19. oktobra 2022. godine

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike