Šta je moglo da dovede do smrti bebe rođene u Šapcu?! Pedijatar za 24sedam otkriva - jedna stvar ključna

16.01.2023

12:45

0

Šta se tačno dogodilo, ostaje da nadleženi utvrde, kao i da li je bilo eventualnih propusta. Inspektori su već na terenu, saznaje se nezvanično

Šta je moglo da dovede do smrti bebe rođene u Šapcu?! Pedijatar za 24sedam otkriva - jedna stvar ključna
Copyright Profimedia

Već tri dana jedna od gorućih tema u domaćoj javnosti jeste smrt novorođenčeta u šabačkom porodilištu Opšte bolnice "Dr Laza K. Lazarević". Obdukcioni nalaz, kao i komisija koju je formiralo Ministarstvo zdravlja, utvrdiće šta se tačno desilo, a pedijatri za 24sedam kažu da nije isključeno da je beba udahnula mekonijum iz plodove vode i da je to dovelo do lošeg ishoda u ovom slučaju.

Ono što se zna jeste to da je beba preminula istog dana kada je rođena, i to nakon što je uveče, osam sati posle rođenja, primećeno da teže diše. Dete je odmah upućeno u bolnicu u Tiršovoj u Beogradu, ali, nažalost, nije preživelo. Sada je ostalo da se sačekaju rezultati obdukcije i da se utvrdi tačan uzrok smrti deteta.

Kako nezvanično saznajemo inspekcija Ministarstva zdravlja je već počela hitan vanredni nadzor u Opštoj bolnici "Dr Laza K. Lazarević.

Otac bebe D. J. je za 24sedam ispričao da mu je javljeno da je tokom porođaja bilo komplikacija i da je njegova supruga morala da bude porođena carskim rezom. 

- Znam da je dete bilo u odličnom stanju, jer je na rođenju dobilo devetku, a da je loše saznao sam tek kada me je supruga pozvala u osam sati uveče, nakon što su joj upali u sobu i rekli da se dete napilo plodove vode, da ima zelene mrlje na plućima i da mora u Beograd - navodi D. J.

I bolnica se oglasila saopštenjem u kojem je navedeno da beba tokom porođaja "nije trpela bolove niti je na bilo koji način bila ugrožena ili je pretrpela traumu", ali da je osam sati kasnije, prilikom podoja, uočeno da novorođenče ima problem sa disanjem.

Otac pak tvrdi da majka nije ni videla bebu, a kamoli da ju je dojila.

- I dve žene koje su bile sa njom u sobi znaju da nijednog momenta moja supruga nije videla dete, a kamoli da ga je dojila - rekao je za 24sedam kroz suze otac.

Pixabay
 

 

Imunitet bebe ključan

Šta se tačno dogodilo, ostaje da nadleženi utvrde, kao i da li je bilo eventualnih propusta. Pedijatar Saša Milićević za naš portal objašnjava da na osnovu onoga što je pročitao, što je saopšteno iz bolnice, kao i na osnovu izjave oca može da se zaključi da je trudnoća bila uredna i beba zdrava.

- Koliko sam čuo, porođaj je duže trajao. Ponekad se dešava da dođe do aspiracije (udisanja) plodove vode, kao i mekonijuma (bebine prve stolice koju je moguće da ispusti dok je u stomaku). 

- Sve zavisi od toga kojom se brzinom razvija klinička slika kod deteta - ako je veća količina mekonijuma, to može vrlo brzo da se ispolji, ali ako je manja, može i kasnije. To može da bude razlog negativnog ishoda, ali tek uvidom u dokumentaciju znaćemo šta je bilo. To će sve ipak utvrditi komisija koju je formiralo Ministarstvo zdravlja.

Pedijatar ističe da ipak mnogo toga zavisi od imunološkog sastava bebe koji mu je majka dala.

- Tako, na primer, imate dvoje dece, jedno ima boginje i tešku sliku, a drugom skoro ništa nije. Imunitet je ključ - pojasnio je dr Milićević.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike