Svi se ponašaju kao da korone više nema, ali za obolele od teških bolesti kovid i dalje životna pretnja

16.03.2023

16:59

0

Autor: R.M.

U Srbiji procenat pozitivnosti se od početka novembra 2022. godine održava prosečno na oko 9,5 odsto dnevno

Svi se ponašaju kao da korone više nema, ali za obolele od teških bolesti kovid i dalje životna pretnja
Lekari u borbi protiv korone - Copyright Profimedia

Uprkos tome što se većina građana gotovo uopšte ne pridržava mera protiv kovida, virus je i dalje među nama a među najougroženijima su pacijenti koji imaju teške bolesti.

Među njima su oni koji boluju od onkoloških bubrežnih, kardioloških, endokrinoloških, retkih, autoimunih i drugih bolesti. 

U Srbiji procenat pozitivnosti se od početka novembra 2022. godine održava prosečno na oko 9,5 odsto dnevno, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Batut“. Nije prelazio 17 odsto i nije padao ispod šest odsto. Ovih dana se procenat pozitivnosti kreće između 10 i 11 procenata. 

S obzirom na praksu masovnog testiranja može se reći da se nadzorom nad ovom bolešću registruje najveći broj slučajeva, međutim učestalost asimptomatskih slučajeva i slučajeva sa blagom kliničkom slikom koji se ne javljaju lekaru i dalje je nepoznat.  

RINA
Ilustracija

Takođe, u istom periodu se i broj hospitalizovanih održava na stabilnom nivou sa prosečnim brojem od 240 ukupno hospitalizovanih na dnevnom nivou.

- Što se tiče lečenja, praktično od kraja druge polovine 2021. godine, kad su nam svi standardni lekovi postali dostupni, ne postoji neka bitna razlika u načinu lečenja. Osobe koje imaju kliničku sliku koja je razvijena, a koji ne ispunjavaju kriterijume za bolest tipa 3, se leče ambulantno. Osobe koje imaju faktore rizika za razvoj lošeg toka bolesti, odnosno komplikovanog toka imaju i lakše forme bolesti se, u zavisnosti od rizika i kliničke slike leče ambulantno ili bolnički. Na raspolaganju imamo antivirusne lekove, koji su u upotrebi trenutno u svetu, koji su dokazano efikasni, te ih možemo primeniti kod koga je to potrebno – objašnjava prof.dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne bolesti UKCS.

Imunski odgovor pada nakon tri do šest meseci

Doktorka Verica Jovanović, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, kaže da je "većina nas stekla određeno imunološko iskustvo bilo ranije preležanom infekcijom ili vakcinacijom, ili na oba načina".

- Podaci iz domaćih istraživanja i iz sveta ukazuju na to da najveću korist od vakcinacije imaju upravo osobe sa najvećim rizikom, odnosno stariji od 60 godine i osobe sa hroničnim bolestima i stanjima oslabljenog imuniteta bez obzira na uzrast. U takva stanja spadaju šećerna bolest, hronične bolesti srca i krvnih sudova, uključujući i hipretenziju, bolesti bubrega, maligne bolesti i druge. Takođe, istraživanja ukazuju i da imunski odgovor kod značajne većine osoba, bez obzira na to da li je stečen prirodnim putem ili vakcinacijom, opada ispod zaštitnog nivoa nakon 3-6 meseci. Stoga, svim osobama koje imaju navedene ili druge faktore rizika preporučujemo vakcinaciju protiv COVID-19  ukoliko je od poslednje doze vakcine ili infekcije prošlo najmanje tri meseca – ističe ona.

Profimedia
Vakcina spašava živote

Prema rezultatima "Batuta" do sada je dato oko 8.680.000  doza svih vakcina, dok je najnoviju bivalentnu vakcinu primilo svega 10.219 osoba.

- Treba da razmišljamo o ljudima koji su zaista negde zatvoreni u svojim kućama iz razloga što pripadaju toj populaciji hroničnih pacijenata, pacijenata koji imaju imunokompromitovan imuni sistem i koji su podložni infekcijama, a koji nisu smeli da se vakcinišu iz bilo kog razloga, ili su na visokim dozama imunosupresivnih lekova, onkološki pacijenti, pacijenti sa autoimunim bolestima, pacijenti sa različitim komobirditetima, naročito naši stariji sugrađani. Na njih smo sada zaboravili, da zaista postoje i da su tu među nama, a za njih kovid može biti smrtonosan – rekla je dr Dragana Balanović, predsednica sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva i doktorka u DZ Voždovac.

Inače, poslednjih godina čak 30 odsto onkoloških pacijenata javljali su se u bolnicu u takvom stanju kada su bile gotovo iscrpljene mogućnosti lečenja.

- Mi, pacijenti smo konstantno u strahu. Da li zbog korone ili od primarne bolesti od koje se lečimo. Danas je situacija mnogo bolja, ali kao da više niko ne obraća pažnju na koronu. Podatak da je za mesec dana umrlo gotovo 150 ljudi je zastrašujuć. Iz razgovora sa stručnjacima, najviše umrlih su pacijenti koji imaju teške i druge hronične bolesti. Oni i dalje dobijaju teži oblik covi infekcije. Zato se dosta onkoloških pacijenta, više plaši korone nego osnovne bolesti – rekla je Gorica Đokić potpredsednica Foruma Pacijenata Srbije i apelovala na sve da se javljaju lekarima odmah posle prvih simptoma.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike