Konačno utvrđeno poreklo koronavirusa? Nova analiza upućuje na ono o čemu se već pričalo

18.03.2023

10:22

0

Podaci o genetskom sekvenciranju pokazali su da su neki od uzoraka, za koje se znalo da su pozitivni na koronavirus, sadržali genetski materijal rakunolikih pasa

Konačno utvrđeno poreklo koronavirusa? Nova analiza upućuje na ono o čemu se već pričalo
Koronavirus, ilustracija - Copyright Pixabay

Međunarodni naučnici, koji su ispitivali ranije nedostupne genetske podatke iz Kine, kažu da su pronašli tragove da pandemija kovida 19 potiče od životinja, a da virus nije pušten iz laboratorije.

Do zaključaka se došlo na osnovu uzoraka prikupljenih na pijaci u kineskom gradu Vuhanu blizu mesta gde su otkriveni prvi slučajevi virusa kod ljudi.

Međutim, drugi naučnici još nisu potvrdili analizu i ona još nije objavljena u recenziranom časopisu.

Svetska zdravstvena organizacija je priznala nove nalaze, ali je rekla da ima još posla.

Ovi „podaci ne daju konačan odgovor na to kako je pandemija počela, ali svaki podatak je važan da bi nas približio tom odgovoru“, objasnio je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus na brifingu za medije u petak.

On je takođe kritikovao Kinu što nije ranije podelila genetske informacije, dodajući da su „ovi podaci mogli i trebalo da budu podeljeni pre tri godine“.

Profimedia
 

Uzorci su prikupljeni sa površina na pijaci morskih plodova Huanan u Vuhanu nakon što su krajem 2019. otkriveni prvi slučajevi kovida 19 kod ljudi.

Tedros je rekao da su naučnici iz Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti preneli genetske sekvence u najveću svetsku javnu bazu podataka virusa krajem januara.

Podaci su od tada uklonjeni iz baze podataka.

Francuski biolog je slučajno uočio informaciju dok je pretraživao bazu podataka i podelio je sa grupom naučnika sa sedištem van Kine i pokušao je da utvrdi poreklo koronavirusa.

Podaci o genetskom sekvenciranju pokazali su da su neki od uzoraka, za koje se znalo da su pozitivni na koronavirus, takođe sadržali genetski materijal rakunolikih pasa, što ukazuje na to da su životinje možda zaražene virusom, prema naučnicima.

Njihova analiza je prvi put objavljena u američkom časopisu „Atlantiku".

- Postoje dobre šanse da su životinje koje su deponovale taj DNK takođe deponovale virus - rekao je Stiven Goldštajn, virolog sa Univerziteta u Juti koji je učestvovao u analizi podataka.

Profimedia
 

- Ako biste otišli ​​i uradili uzorkovanje životne sredine nakon događaja prelivanja zoonoza... ovo je u osnovi upravo ono što biste očekivali da nađete.

Rej Jip, epidemiolog i član osnivača kancelarije američkog Centra za kontrolu bolesti u Kini, rekao je da su novi nalazi, iako nisu konačni, veoma značajni.

- Podaci o uzorkovanju tržišne životne sredine koje je objavio kineski CDC daleko su najjači dokaz koji podržava životinjsko poreklo - rekao je Jip za AP u mejlu. On nije bio povezan sa novom analizom.

Naučnici su tražili poreklo pandemije kovida 19 od kada se virus prvi put pojavio, ali je ta potraga bila komplikovana faktorima uključujući ogroman porast ljudskih infekcija u prve dve godine pandemije i sve žešći politički spor.

Stručnjacima za viruse bilo je potrebno više od deset godina da utvrde životinjsko poreklo SARS-a, srodnog virusa.

Nakon višenedeljne posete Kini radi proučavanja porekla pandemije, SZO je 2021. godine objavila izveštaj u kojem se zaključuje da je kovid najverovatnije prešao u ljude sa životinja, odbacujući mogućnost laboratorijskog porekla kao „izuzetno malo verovatnu“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike