Ovo je srpski hram na mestu gde je poginuo grof Vronski iz Ane Karenjine: Napravljen je pre 120 godina i sada će biti rekonstruisan (FOTO)

19.03.2023

20:16

0

Autor: Maja Kostić

Mnogi zaljubljenici u priču o Ani i Vronskom dolaze da posete crkvu Svete Trojice, koja je podignuta na mestu njegove pogibije

Ovo je srpski hram na mestu gde je poginuo grof Vronski iz Ane Karenjine: Napravljen je pre 120 godina i sada će biti rekonstruisan (FOTO)
Grob Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog - Copyright Eparhija niška

Priča o crkvi Svete Trojice počinje tragičnom smrću ruskog pukovnika Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog, 1876. godine u blizini Gornjeg Adrovca. On je kao dobrovoljac srpske vojske poginuo na ovom mestu boreći se za oslobođenje Srbije od Osmanlijske imperije.

Život ovog hrabrog i slobodoljubivog oficira poslužio je ruskom piscu Lavu Tolstoju kao inspiracija za lik grofa Vronskog u romanu "Ana Karenjina". 

Smatra se da je ovaj roman, nakon Biblije, delo koje je prevedeno na najviše svetskih jezika. Mnogi zaljubljenici u priču o Ani i Vronskom dolaze da posete crkvu Svete Trojice, koja je podignuta na mestu njegove pogibije.

Nakon što su urađeni svi planovi, predračuni i projekti, uskoro će krenuti rekonstrukcija ove crkve u blizini Aleksinca. Ove godine je tačno 120 godina od podizanja ovog hrama i u narednih nekoliko meseci trebalo bi da budu završeni radovi na rekonstrukciji krova, fasade kao i parterno uređenje hrama.

Eparhija niška
Crkva svete Trojice

 

Ovo je zaključak nakon susreta predsednika opštine Aleksinac Dalibora Radičevića i episkopa niškog  Arsenija, sveštenstva aleksinačke opštine i predstavnika Zavoda za zaštinu spomenika i kulture.

- Uz pomoć Vlade Republike Srbije u toku prethodne godine uradili smo potrebne pripremne i nadamo se da će već do kraja marta ili početkom aprila meseca početi radovi na rekonstrukciji ove crkve - rekao je Episkop niški i dodao da je crkva doživela jednu veću rekonstrukciju 2001. godine, ali usled različitih atmosferskih uslova zahteva novu obnovu.

Stalna postavka o stradanju grofa Rajevskog

Predviđeno je da se u porti hrama u Gornjem Adrovcu podigne i muzejski kompleks gde bi bila predstavljena stalna postavka o bitkama koje su obeležile istoriju našeg kraja i o stradanju grofa Rajevskog i njegovih saboraca.

Prema rečima predsednika opštine Dalibora Radičevića, Vlada Republike Srbije već je obezbedila sredstva u iznosu od 13 miliona dinara za planiranu rekonstrukciju crkve koja je znamenito mesto i ima veliki značaj za opštinu Aleksinac.

Eparhija niška
Unutrašnjost crkve

Iako je poginuo na mestu na kome je danas spomen-crkva, vojnici su pukovnika Rajevskog sahranili u crkvi Sveti Roman, koja se nalazi nedaleko odatle. Ana Mihajlovna, Nikolajeva majka, prenela je sinovljeve ostatke u Rusiju, a od njih se oprostila Srbija i to uz najveće vojne počasti. 

Ceremoniji je prisustvovao i sam knez Milan Obrenović. Ipak, kruži legenda da je u Srbiji ostalo srce Nikolaja Rajevskog, heroja koji je poginuo za slobodu bratskog naroda i da se ono i danas nalazi u manastiru Sveti Roman.

- Кada umrem, srce moje ostavite u Srbiji, a telo sahranite u Rusiju!“– ove reči je, po predanju, na samrti izgovorio pukovnik Nikolaj Rajevski.

Eparhija niška
 

I dok se o Vronskom sve zna, o Rajevskom i njegivom životu se i ne govori baš previše. Oni koji su se malo više bavili istraživanjem njegovog života ostavili su zapise koji govore o tome da Nikolaj Treći Rajevski potiče iz poznate ruske porodice 19. veka koja je uvek inspirisala Tolstoja. 

Njegov deda, Nikolaj Prvi, heroj je Otadžbinskog rata, a o njegovim podvizima u Borodinskoj bici Tolstoj je pisao u romanu „Rat i mir“. Baka Nikolaja Trećeg, unuka je velikog naučnika Lomonosova, a otac pukovnika Rajevskog bio je general-potpukovnik i borio se protiv Turaka.
Nikolaj Treći Rajevski je diplomirao matematiku na Univerzitetu u Moskvi i govorio je ruski, engleski, nemački, francuski i srpski jezik, a interesovao se za istoriju slovenskih naroda.

Kada je Nikolaj Rajevski poginuo na brdu kod Gornjeg Adrovca bio je napoznat, a onda ga je stekao svetsku slavu kao Aleksej Vronski koji je bio ljubavnik Ane Karenjine u istoimenom romanu Tolstoja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike