Novi trend među učenicima: Neće u pekare i mesare, već u poljoprivrednike

17.03.2023

11:05

0

Velika školska imanja dobar su poligon za buduće mlade poljoprivrednike i one koji žele da unaprede porodičnu proizvodnju hrane

Novi trend među učenicima: Neće u pekare i mesare, već u poljoprivrednike
Ilustracija - Copyright Profimedia

Uprkos tome što su poljoprivredne škole dugo bile manje popularne, čini se da se taj trend lagano menja. Barem ako je suditi prema Poljoprivredno-veterinarskoj školi u Svilajncu.

Velika školska imanja, sa učeničkim domovima, dobar su poligon za buduće mlade poljoprivrednike. Teorija i praksa su dragocene naročito za one koji žele da unaprede porodičnu ekonomiju.

"Oni kroz školovanje izučavaju to što će im kasnije možda poslužiti na poljoprivrednom gazdinstvu. Evo ovde imamo našu učenicu Jovanu koja ima kući koze čiji roditelji prerađuju i prave proizvode od kozijeg mleka i razne sireve", kaže Sanja Mirković iz Poljoprivredno-veterinarske škole u Svilajncu.

"Uglavnom sve zavisi od teksture mleka. Mi pravimo malo i drugačije i volimo da ubacujemo svega u sir, neke začine", dodaje Jovana Miljković, učenica.

Ima i onih koji nastavljaju školovanje, a ideja je da se svi obuče za sopstveni biznis.

"Ja se nadam da ću nakon srednje škole da upišem Fakultet veterinarske medicine, da ću to da završim, pa ću posle toga da nešto planiram", navodi Ognjen Milanović.

"I ja planiram da upišem Veterinarski fakultet u Beogradu", ističe Anđela Nikolić i dodaje da se već uveliko priprema.

Već godinama je isti trend – retki su pekari, a još ređi mesari. Veterinu i hortikulturu đaci najčešće biraju. Digitalizacija privlači više nego mehanizacija, ali je dobro kad se spoje.

"Nastojimo da podignemo kvalitet obrazovanja koji pružamo i smatram da stalno mi kao obrazovna ustanova i sve škole treba da rade neprestano na podizanju kvaliteta. Naša velika prednost je spoj teorijske i praktične nastave, izuzetni smeštajni kapaciteti. To je dobar put da pratimo nove trendove u obrazovanju, neke moderne tehnologije u poljoprivredi i da ih učinimo atraktivnim za one koji će da odaberu našu školu", naglašava Dejan Milunović, direktor srednje Poljoprivredno-veterinarske škole u Svilajncu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike