Jedna opština u Srbiji "plaća" učenicima da se upišu u srednju školu: 5.000 dinara mesečno tokom čitavog školovanja!

30.11.2022

19:25

0

Autor: Maja Kostić

Opština Bela Palanka daje stipendiju svim učenicima koji upišu srednju školu u tom mestu

Jedna opština u Srbiji "plaća" učenicima da se upišu u srednju školu: 5.000 dinara mesečno tokom čitavog školovanja!
Copyright 24sedam/Maja Kostić

Svi osnovci koji se upišu u belopalanačku Srednju školu ''Niketa Remezijanski'' od Opštine će, prema rečima njenog predsednika Gorana Miljkovića, dobijati mesečnu stipendiju od po 5.000 dinara tokom čitavog školovanja. Do sada je stipendija za školovanje u ovoj školi bila 3.000, a od ove godine će učenici iz lokalnog budžeta dobijati po 5.000 dinara mesečno. 

Stipendija je jedan od načina ove opštine, smeštene između Niša i Pirota, koja broji nešto više od 12.000 stanovnika, da se ohrabre učenici da se opredele za srednjoškolsko školovanje u Beloj Palanci. 

24sedam/Maja Kostić
Srednja škola "Niketa Remezijanski"

- Ovo je jedina srednja škola u našoj opštini, i mi zaista ulažemo mnogo napora da učenicima obezbedimo dobre uslove za školovanje, a brojnim stipendijama nastojimo da ih zadržimo da ostanu u svom rodnom mestu. Stipendije u iznosu od 5. 000 dinara učenici će dobijati na mesečnom nivou kroz sve godine školovanja, od prvog do četvrtog razreda - rekao je Miljković.

U ovoj srednjoj školi u Beloj Palanci od prošle školske godine otvoren je smer elektrotehničar informacionih tehnologija, a učenicima je dostupan i profil modni krojač, koji je u sistemu dualnog obrazovanja, kao i opšti tip gimnazije.

24sedam/Maja Kostić
 

Predsednik Opštine Goran Miljković kaže da je ulaganje u obrazovanje, decu i mlade jedan od osnovnih prioriteta lokalne samouprave.

- Želimo da svi učenici imaju dobre uslove za rad i učenje, ali želimo i da ih podstaknemo da ostanu u svom mestu, da se školuju, a kasnije i rade. Mesečna stipendija olakšaće školovanje belopalančkim srednjoškolcima i njihovim roditeljima. Takođe, povodom Dana opštine lokalna samouprava nagrađuje najbolje učenike, ali i najbolje osnovce, srednjoškolce i studente koji su ostvarili zapažene rezultate u prethodnoj godini, koji će biti novčano nagrađeni - rekao je Miljković.

Na sednici Veća je doneta i odluka o stipendiranju talentovanih učenika i sportista iz Bele Palanke.

- Želimo da pokažemo da smo tu kao lokalna samouprava da pružimo podršku talentovanoj deci i učenicima u njihovom daljem usavršavanju. Moram da istaknem da smo jedna od od prvih opština koja je uvela ovakve stipendije - rekao je predsednik Opštine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike