Još jedna srednja škola u borbi sa "menstrualnim siromaštvom": U Karlovačkoj gimnaziji od sledećeg polugodišta besplatni higijenski ulošci

12.12.2022

17:38

0

Autor: 24sedam

Pre nekoliko godina ova tema postala je aktuelna, a porez na tampone u mnogim zemljama, uključujući i Srbiju, i dalje 20%, isto koliko i porez na luksuznu robu

Još jedna srednja škola u borbi sa "menstrualnim siromaštvom": U Karlovačkoj gimnaziji od sledećeg polugodišta besplatni higijenski ulošci
Besplatni higijenski proizvodi za žene - Copyright Profimedia

Karlovačka gimnazija će od narednog polugodišta uvesti besplatne i svima dostupne higijenske uloške, prenosi portal 021.rs.

Iz gimnazije navode će već od drugog polugodišta učenice moći da se služe higijenskim ulošcima, a kako prenosi portal Oblakoder, ovo nije prva srednja škola koja uvodi ovu inicijativu.

Naime, u Novom Sadu već postoji ova praksa i odnosi se kako na učenice, tako i na zaposlene, ali postoji i u zubotehničkoj školi.

Kako je pisao 24sedam, Jovana Mrdalj, Milica Sekulić i Jelena Mirić iz Novog Sada pokrenule su Žensku inicijativu, pokret za rušenje tabua, smanjenje siromaštva, ali i podizanje ženske svesti. 

Uz pomoć Ženske inicijative za dostupnost menstrualnih proizvoda, ovoj akciji do sada su se priključile najmanje tri visokoškolske ustanove – Filozofski i Medicinski fakultet u Novom Sadu, i Filozofski fakultet u Beogradu. 

Pre nekoliko godina ova tema postala je aktuelna, a porez na tampone u mnogim zemljama, uključujući i Srbiju, i dalje 20%, isto koliko i porez na luksuznu robu.

Pojedine zemlje su u poslednje vreme smanjile stopu „poreza na roze” ispod 10%, dok se sve češće pojavljuju inicijative koje insistiraju na besplatnom korišćenju uložaka u javnim ustanovama. 

Početkom protekle godine besplatne uloške i tampone obezbedila je i saobraćajna škola u Varaždinu, u Hrvatskoj.

Irska je ukinula  „porez na roze”, a Škotska je postala prva zemlja u svetu u kojoj će ulošci i tamponi biti potpuno besplatni.

Problem menstrualnog siromaštva aktuelan je godinama. Zbog visokog poreza na tampone, poznatog kao „ružičasta taksa“, menstrualni proizvodi su često veoma skupi, a istraživanja pokazuju da je značajan procenat žena u celom svetu pogođen ovim problemom.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike