Dok ugostitelji kukaju, Sokoj naplaćuje pesmu

26.09.2020

12:42 >> 17:27

0

Autor: Radmila Briza

Fakture iz organizacije kompozitora su stigle za period tokom vanrednog stanja, izuzev za april, ali umanjenje za pola iznosa

Dok ugostitelji kukaju, Sokoj naplaćuje pesmu
Copyright Profimedia

Pandemija korona virusa ugrozila je kompletnu svetsku ekonomiju a među najugrođenijima svakako su ugostitelji, od kojih su mnogi u ovom času na rubu egzistencije, a neki su stavili i ključ u bravu. Baš zato, širom Srbije predstavnici ove branše su se iznenadili kada im je za taj period Sokoj – organizacija muzičkih autora Srbije poslala fakture da plate naknade za puštanje muzike, što je neke od njih navelo da se anonimno jave redakciji 24sedam i podele zabrinutost!

Vanredno stanje zaustavilo rad

I dok ugostitelji kukaju, i hvataju se za glavu, važno je utvrditi i činjenično stanje. Fakat je da su restorani i drugi slični objekti morali da po odluci nadležnih zatvore svoja vrata za goste tokom vanrednog stanja od 15. marta, pa do 7. maja, da se virus ne bi širio među građanima koji u njih dolaze.

Profimedia

Takođe, fakat je i da se tokom tog perioda muzika u kafanama, restoranima, klubovima nije puštala jer, logično, nije bilo nikoga da je čuje.

Činjenica je takođe i da su posle toga neki od njih počeli sa radom, sa smanjenim intenzitetom i prometom. Baš zato, u Sokoju za „24sedam“ tvrde da nisu fakturisali mesec april, ali da jesu mart i maj. Iznosi na tim fakturama su za pola manji.

Evo je računica

Potvrđujući to, Jovan Milošević, direktora Sektora naplate u Sokoju, kaže da je Sokoj organizacija koja postupa po Zakonu o autorskim i srodnim pravima i primenjuje tarife u zavisnosti od vrste korišćenja.

– Svesni situacije u kojoj su se našli naši korisnici, odobrili smo popuste od 50 odsto, ne samo ugostiteljima, već i mnogim drugim korisnicima za mart mesec. April mesec nije nikome fakturisan. Za maj, iako je vanredno stanje ukinuto 7. tokom tog meseca, odobren je popust od 50 odsto korisnicima javnog saopštavanja, dok korisnicima javnog izvođenja nije fakturisan i taj mesec – objašnjava on i dodaje da za juli i avgust su svi korisnici, a po odluci UO Sokoja, dobili popust po 30 odsto.

– U najtežoj situaciji su hoteli po gradovima, kojima je odobreno 70 odsto popusta. Istovremeno, svi korisnici kojima je odobren popust dobili su odloženo plaćanje od 60 dana.

Profimedia

Paušalno

Na naše pitanje kako se uopšte došlo do odluke da popusti za naknade budu 50 odsto, odnosno 30 ili 70, on kaže da je to bilo paušalno.

Prema Miloševićevim rečima, Sokoj je društveno odgovorna organizacija i sa korisnicima muzičkih dela održava dobar partnerski odnos.

– To se je očitovalo u brojnim situacijama u kojima su korisnici Sokoja tražili određene beneficije, a tako i u ovoj najtežoj do sada. Moraćete priznati da su ovo izdašni popusti koje je odobrio Sokoj, a sve u cilju da se pomogne određenoj grupi korisnika autorskih prava na račun autora – završio je on.

U želji da čujemo mišljenje druge strane, te saznamo kako ugostitelji gledaju na ove odluke Sokoja, pokušali smo da stupimo u kontakt sa zvaničnim udruženjima, ali nam to do objavljivanja ovog teksta nije pošlo za rukom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike