Temperatura će ići do 22 stepena, ali dva dana će biti kritična za sadnice: RHMZ najavio kišu u naredna dva sata

11.03.2023

18:12

0

Autor: M. Vu.

Prema poslednjim najavama Republički hidrometeorološki zavod je najavio da će večeras padati kiša u pojedinim delovima Srbije

Temperatura će ići do 22 stepena, ali dva dana će biti kritična za sadnice: RHMZ najavio kišu u naredna dva sata
Kiša/Ilustracija - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Ledeni talas je pogodio Veliku Britaniju, deo Evrope i Ameriku. Posle nekoliko prijatnijih dana, danas se u Srbiji oseća ciklon koji je doneo znatno hladnije vreme. U danima pred nama smenjivaće se kiša i lepo vreme, temperature će ići do 22 stepena, ali biće i dva "kritična" dana za sadnce.

Prema poslednjim najavama Republički hidrometeorološki zavod je najavio da će večeras padati kiša u pojedinim delovima Srbije.

- U naredna dva sata na istoku i jugu Srbije oblačno, mestimično sa kišom, na planinama sa snegom - najavljuje RHMZ.

Sutra, ali i početkom sledeće sedmice, u jutarnjim satima očekuje se slab i umeren prizemni mraz, a ponegde i slab mraz na dva metara visine.

Foto: RHMZ
 

Prethodnih dana snažan ciklon doneo je ledeni talas severnoj i severozapadnoj Evropi. Sneg i led okovali su Britanska ostrva. Temperatura na severu Škotske opala je na munus 17 stepeni. Ta hladnoća je danas delimično stigla u Srbiju, ali u blažem obliku.

Do kraja dana zahlađenje sa severa i zapada stići će i do juga i jugoistoka Srbije. Očekuje se oblačno sa kišom, a na planinama će ona preći u sneg. Krajem dana sa severozapada će uslediti razvedravanje.

U nedelju i ponedeljak se očekuje mraz, što može veoma nepovoljno da se odrazi po već procvetalo voće, pa je potrebno primeniti adekvatne mere zaštite (zadimljvanaje, orošavanje).

Vreme naredne sedmice
 

Srbija će početkom sledeće sedmice biti u toplom sektoru ovog ciklona, a utorak će biti najtopliji dan u sedmici. Duvaće pojačan jugoistočni vetar i topla košava, a maksimalna temperatura biće od 18 do 22 stepena, u Beogradu do 20, a malo hladnije samo u Negotinskoj Krajini.

- Početkom sledeće sedmice pretežno sunčano i osetno toplije, posebno u utorak kada će najviša dnevna temperatura biti od 18 do 20 stepeni uz pojačanje južnog i jugoistočnog vetra koji će na jugu Banata povremeno biti i olujni - piše na sajtu RHMZ.

U sredu nova promena vremena pa će biti oblačno sa kišom i lokalnim pljuskovima koji će ponegde biti praćeni i grmljavinom, uz skretanje vetra na umeren i jak severozapadni i osetan pad temperature. U drugoj polovini sedmice ponovo toplije.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike