Evo kakvo nas vreme očekuje u martu: Baba Marta pokazaće zube nekoliko dana, a onda nam stiže pravo proleće!

27.02.2023

17:27

0

Do polovine marta biće hladnije vreme sa kišom i snegom, a onda počinju prolećne temperature

Evo kakvo nas vreme očekuje u martu: Baba Marta pokazaće zube nekoliko dana, a onda nam stiže pravo proleće!
visibaba - Copyright Profimedia

Iako je do početka marta ostalo dva dana, već je izvesno da će prvi dan narednog meseca obeležiti oblaci, kiša i sneg

Prema prognozi meterologa Ivana Ristića do polovine meseca se može očekivati hladnije vreme, a onda bi opet trebalo da se vrate sunčani dani.

U sredu, 1. marta, oblačno, na severu suvo, u ostalim krajevima padaće kiša, na višim planinama jugozapadne Srbije sneg. Sredinom dana nas očekuje kratkotrajan prestanak padavina. Već u večernjim satima stiže nam nova oblačnost koja će u toku noću ka četvrtku usloviti nove padavine u Srbiji. Duvaće istočni i severoistočni vetar, pojačan u košavskom području. Minimalne temperature od 3°C do 8°C, maksimalne od 6°C do 14°C na krajnjem jugu i jugoistoku zemlje.

U četvrtak, 2. marta u Srbiji tokom celog dana oblačno. U prepodnevnim satima suvo će biti samo na području Bačke i Banata, dok se u ostalim delovima zemlje očekuje kiša. Posle podne kiša zahvata i Banat. Vetar slab do umeren, istočni i severoistočni. Minimalne temperature od 4°C do 8°C, maksimalne od 6°C do 14°C na krajnjem jugu i jugoistoku zemlje.

Profimedia
Prvi deo marta biće kišovit


U petak, 3. marta, oblačno sa padavinama u celoj zemlji. U većem delu zemlje kiša, na planinama sneg. U večernjim satima prestanak padavina na području Bačke i severnog Banata. Vetar slab do umeren, promenljivog smera. Minimalne temperature od 4°C do 7°C, maksimalne od 5°C do 10°C.

U subotu, 4. marta sa severa stiže novo zahlađenje. Preovlađivaće oblačno uz pojačan severozapadni vetar, povremeno sa padavinama. U nižim predelima kiša, na planinama sa snegom. Biće uslova za pljuskovite padavine. Tokom noći prestanak padavina i postepeno razvedravanje. Minimalne temperature od -1°C do 3°C, maksimalne od 4°C do 8°C.

U nedelju, 5. marta, ujutru slab mraz u celoj zemlji. Tokom dana nad Srbijom smena sunca i oblaka koji mogu doneti sneg. Vetar umeren severni i severozapadni, popodne u slabljenju. Minimalne temperature od -3°C do 2°C, maksimalne od 3°C do 8°C.

Od ponedeljka, 6. marta pa do nedelje 12. marta sledi promenljiv period, sa čestim padavinama, kišom, sunežicom i snegom u planinskim predelima. Vetar slab i umeren zapadni i severozapadni. Najniža dnevna temperatura od -2°C d 4°C a najviša dnevna biće i intervalu između 5°C i 12°C.

Profimedia
Drugi deo meseca pravi prolećni

 

Približavajući se sredini marta hladan vazduh iznad nas će početi da se povlači na istok i ustupa mesto nešto toplijem sa zapada, koji će nam doneti više sunca i postepen manji porast temperatura tako da će se sredinom marta maksimalna temperatura kretati od 12°C i 17°C.

Krajem druge i početkom treće dekade marta, dakle baš oko kalendarskog početka proleća 20. marta, kraća stabilizacija vremena i pravo prolećno vreme. Uz dosta sunca i slab povremeno umeren jugoistočni vetar najviš dnevna temperatura biće od 17°C do 22°C.

Treba upozoriti na naglo otapanje snežnog pokrivača na dinarskim planinama i podizanja nivoa reka u koritima. Zahlađenje praćeno kišom na planinama snegom očekuje nas oko 24. marta Vetar u skretanju na pojačan severozapadni. Ne može se isključiti provejavanje snega i u nižim predelima.

Maksimalne temperature u osetnom padu i kretaće se od  5°C i 10°C. Zahlađenje će biti kratkog daha jer već krajem marta i početkom aprila ide ponovo više sunca i porast temperatura! - prognozirao je Ristić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike