Palićki medvedi kontrirali beogradskim! Medeni izašao napolje, a tri mečke nastavile zimski san! (FOTO)

15.02.2023

11:46

0

Autor: R.M.

Medved Medeni iz zoo-vrta na Paliću izašao iz pećine i šetao čitavo jutro a tri medvedice ostale u skrovištu

Palićki medvedi kontrirali beogradskim! Medeni izašao napolje, a tri mečke nastavile zimski san! (FOTO)
medved Uroš Katarina mihajlović (1) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

U našem narodu veruje se da ako na Sretenje osvane sunčan dan, a medved se uplaši od svoje senke i vrati u pećinu, to znači da će zima trajati još šest nedelja. 

S obzirom da je danas osvanuo sunčan dan, neki medvedi po našim zoološkim vrtovima izvireli su iz svojih brloga ali neki su odlučili da nastave zimski san.

Tako je medved Medeni iz zoo-vrta na Paliću izašao iz pećine i šetao čitavo jutro. Međutim, u ovom zoo-vrtu borave i mečke Goca, Mara i Stana a njih tri nisu prekinule svoj zimski san. Ipak u zoo-vrtu imaju objašnjenje.

- U Zoološkom vrtu Palić, mrki medved Medeni nije se uplašio svoje senke, što nam govori da zimi stiže kraj. Ipak, trinaestogodišnji medved Medeni nije pouzdan meteorolog, jer on ne spava zimski san, budan je svakog dana i redovno se hrani. Nasuprot njega su tri medvedice Goca, Mara i Stana, stare 30 godina, koje po najvećoj hladnoći spavaju, ne izlaze iz unutrašnjeg ispusta, samo pomalo jedu voće i povrće, a najviše se obraduju jajima. Po svemu sudeći, zimski san je individualna stvar, koja zavisi od starosti jedinke, količine dostupne hrane i spoljašnje temperature - napisali su na FB zoo-vrta.

 

 

S druge strane, Medvedi Uroš i Miša iz Beogradskog zoološkog vrta izašli su jutros iz pećine, nisu ugledali svoju senku i najavili su lepo vreme.

- Medvedi su očigledno jako dobri meteorolozi, s obzirom na to da se slaže ono što kažu naši meteorolozi, očekuje nas otopljenje. Medved je jutros izašao napolje iz pećine i nije vratio nazad, a po narodnom verovanju to znači da dolazi lepo vreme - rekao je za Tanjug biolog Kristijan Ovari.

 

 

On je rekao i da je "mala tajna da u zoološkom vrtu medvedi zapravo nikada ne spavaju zimski san", jer ima je hrana stalno dostupna i nisu prinuđeni da hiberniraju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike