"Armagedon" stigao u Evropu: U Velikoj Britaniji kolaps, meteorolozi upozoravaju - "Ne izlazite iz kuće"

10.03.2023

13:00

0

Autor: M.M.

Meteorološka služba saopštila je da se najgore vreme danas očekuje u severozapadnom Velsu i severnoj Engleskoj, gde su naleti oko 80 kilometara na sat

"Armagedon" stigao u Evropu: U Velikoj Britaniji kolaps, meteorolozi upozoravaju - "Ne izlazite iz kuće"
Ilustracija - Copyright Tanjug/Ben Birchall/PA via AP

Oluja Larisa napravila je velike probleme u Velikoj Britaniji, mnogi aerodromi su zatvoreni, a brojni vozači ostali su zaglavljeni na auto-putevima.

Najmanje 40 centimetara snega palo je used oluje "Larisa" koja je pogodila delove Velike Britanije, uz jak vetar koji je duvao brzinom od 80 kilometara na čas, piše "Dejli mejl".

Udruženje vozača RAC upozorilo je vozače da treba "pažljivo razmisle pre nego što krenu na put", nakon što su neki automobili zbog snega tokom noći ostali blokirani na putu "M62" u Mančesteru.

Saobraćaj je od rano jutros u mnogim delovima zemlje zbog obilnog snega u prekidu.

Najviše su ugroženi Jorkšir i Severni Vels, a više oborenih stabala blokiralo je puteve između Mančestera i Šefilda, što je uticalo i na železnički saobraćaj, prenosi Skaj njuz.

 

 

Meteorološka služba saopštila je da se najgore vreme danas očekuje u severozapadnom Velsu i severnoj Engleskoj, gde su naleti oko 80 kilometara na sat, što stvara uslove za snežnu oluju.

Na jugu Engleske očekuju se jake kiše.

Nestanak struje, izdata meteo upozorenja

U Južnom Jorkširu oko 2.000 građana je ostalo bez električne energije, a škole širom Britanije ostale su zatvorene zbog velike hladnoće.

Na aerodromu Getvik se sve odvija po planu, dok je na Hitrou došlo do otkazivanja nekoliko letova.

Na aerodromu u Edinburgu i Glazgovu se sve odbija po planu, dok su na bristolskom otkazana samo dva leta niskobudžetskih kompanija.

Meteorolozi su jutros izdali tri "ćilibarska" meteo upozorenja za severnu Englesku, Midland, severni Vels i Severnu Irsku.

Za ostatak države na snazi je "žuti" meteoalarm.

Tanjug/Joe GiddensPA via AP
 

Stiže "ledeni armagedon"

Snežna oluja "ledeni armagedon", koja je tokom prethodnih meseci paralisala Sjedinjene Države i Kanadu, stigla je i u Evropu.

Prva na udaru je Velika Britanija, gde već danima pada temperatura, a procenjuje se da će da će u naredna dva dana pasti rekordne količine snega.

Državni hidrometeorološki zavod Velike Britanije najavio je da se očekuje da na teritoriji ostrvske države padne više od 38 centimetara snega.

Prognozie su takve da će najgore proći centralna Engleska, u kojoj se očekuje da građani ostanu bez interneta i svih ostalih kanala komunikacije

 

 

Skaj njuz piše da meteorolozi predviđaju da bi u Jorkširu na severu Engleske sneg mogao da pada i 31 sat bez prestanka.

U selu Kinbrejs na severu Škotske u utorak uveče izmereno je -15,4 stepeni Celzijusa, što je najniža ovogodišnja temperatura, a očekuje se da će nastaviti da pada.

Ono što posebno zabrinjava jeste to što meteorolozi nisu sigurni u procenama i ne mogu da garantuju da se ovaj ledeni talas neće proširiti na ostatak Evrope. Takođe, zahlađenje sa snegom iz Britanije i Skandinavije već se proširilo i do severa Nemačke i Poljske, a uz obilni sneg temperature su opale ispod nula stepeni.

"Arktički morski vazduh“, koji je sada stigao u Britaniji, u decembru je bio i u SAD. Tamošnji meteorolozi su ovoj snežnoj oluji dali naziv – "ciklon bomba".

U Srbiji sutra hladnije, na planinama sneg

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, sutra će u Srbiji biti oblačno i hladnije sa kišom i pljuskovima, na planinama sa snegom.

Od sredine dana na severu, posle podne i uveče i u ostalim krajevima očekuje se prestanak padavina i smanjenje oblačnosti.

Vetar umeren i jak, na istoku povremeno i olujni severozapadni. Najniža temperatura od 6 do 10 stepeni, najviša od 9 do 14 stepeni.

U Beogradu će sutra biti oblačno i hladnije pre podne sa kišom. Od sredine dana prestanak padavina i postepeno razvedravanje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike