Ovo su Eko bojanke koje najmlađe uče zaštiti životne sredine: Ideju devojaka iz Pazara nagradio i UNICEF

11.03.2023

15:08

0

Ono što nas je pokrenulo jeste misao da je neophodno i najmlađe upoznati koliko je bitna zaštita životne sredine - rekla je jedna od autorki

Ovo su Eko bojanke koje najmlađe uče zaštiti životne sredine: Ideju devojaka iz Pazara nagradio i UNICEF
Copyright Rina/Privatna arhiva

Pet mladih devojaka iz Sandžaka došle su na ideju da odrade Eko bojanke, kako bi se i mališani uključili u očuvanje životne sredine, postali svesni šta je aerozagađanje i uključili ekološku svest.

Projekat Eko bojanki predstavile su na programu u organizaciji UNICEF-a koji će ideju podržati sa početnim grantom od 100.000 dinara.

- Ono što nas je pokrenulo jeste misao da je neophodno i najmlađe upoznati koliko je bitna zaštita životne sredine, a da će njima to najzanimljije biti kroz određeni vid igre. Cilj nam je da Eko bojanke podelimo u što većem broju vrtića i škola - rekla je za RINU Neira Hadžalić jedna od članica tima koji čini ukupno pet devojaka.

Rina/Privatna arhiva
 

 

Za realizaciju projekta imaju tri meseca, a planiraju da bojanke podele u tri kategorije, za decu od tri do šest godina, od sedam do 10 i od 11 do 15 godina.

Najmlađi će moći samo da boje, stariji i da pročitaju određene propratne tekstove o značaju životne sredine i čistog vazduha, a oni najstariji biće podstaknuti da napišu neku pesmu ili priču isto vezano za tu tematiku.

- Najbolji radovi biće nagrađeni - dodaje Neira.

Osim nje, ovaj perspektivni tim čine još Mejrema Nicević, Hena Bošnjak, Sara Hasanović i Nizama Bronja. Od 52 mladih ljudi iz Nove Varoši, Raške, Prijepolja, Priboja, Kraljeva i Trstenika, upravo su one u pet odabranih timova kojima će biti dodeljena sredstva UNICEFA za realizaciju projekta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Rina

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike