Vozačka za C kategoriju već sa 18 godina? EU smanjuje starosnu granicu za dobijanje dozvole, stručnjaci kažu da ćemo ih slediti

03.03.2023

07:15

0

Srbija bi mogla drastično da spusti starosni prag za dobijanje vozačke za više kategorije kako bi obezbedila dovoljno profesionalnih vozača

Vozačka za C kategoriju već sa 18 godina? EU smanjuje starosnu granicu za dobijanje dozvole, stručnjaci kažu da ćemo ih slediti
gsp autobus na gas 12 - Copyright 24sedam/Luka Đorđija Talevski

Evropska unija predložila je novi zakon kojim se uvodi digitalna vozačka dozvola na nivou cele EU, ali i smanjenje starosne granice za dobijanje vozačke dozvole na 17 godina.

U Srbiji je već moguće dobiti B kategoriju sa 17 godina, pa bi se moglo reći da smo čak i ispred njih. 

Slično kao kod nas, EU je uvela da maloletnici koji dobiju vozačku će moći da voze samo u pratnji punoletne osobe koja takođe ima vozačku dozvolu a glavni cilj zakona je suzbijanje saobraćajnih prekršaja širom Evrope i uvođenje digitalne vozačke dozvole koja bi važila u celom bloku.

Zakon predviđa i da se svi novi vozači podvrgnu dvogodišnjem probnom roku, uz nultu toleranciju na alkoholisano stanje tokom vožnje.

Naravno, cilj jedinstvene dozvole jeste i da se organima za sprovođenje zakona, zapravo policiji, omogući pristup nacionalnim registrima vozačkih dozvola kako bi se lakše uhvatili prekršioci i naterali da plate kazne jer 40 odsto prekršaja u prekograničnom saobraćaju ostaje nekažnjeno.

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić kaže za 24sedam da je vrlo verovatno da će i Srbija u nekom trenutku ući u ovaj sistem, a da našu vozačku već priznaje veliki broj zemalja u EU.

- Za mnogo država ne morate da vadite međunarodnu dozvolu jer naša već važi. Prema tome ući u međunarodni sistem dozvola nije sporno. Ali za mene je vređajuće to što je u našem zakonu probna vozačak dozvoljena samo do 17 godina starosti, jer smatram da nismo gluplji od Amerikanaca kod kojih sa 16 godina možeš da dobiješ probnu. To smo predlagali već 2009. ali nije prošlo  - kaže Vujanić.

Profimedia
Ilustracija

On se zalaže i za spuštanje starosne granice za dobijanje vozačkih dozvola za više kategorije poput C1 i C.

- Dobijanje profesionalne dozvole za vozila C1 i C kategorije treba omogućiti već sa 18 godina, a ne da C dobijete sa 21 a za autobusku sa 24 godine. Ako vas država sa 18 proglašava sposobnih da odgovarate za sebe, onda ne vidim što u saobraćaju ne bi bio isti slučaj - kaže Vujanić.

Međutim, on ima prilično racionalno objašnjenje za svoje stavove o spuštanu praga godina za dobijanje vozačkih dozvola - nedostatak profesionalnih vozača!

- Mislim da bi ovo kod nas moglo u skorije vreme da se desi jer nemamo dovoljno vozača pošto odlaze u inostranstvo. Jer mi moramo da vozimo a bez transporta privreda ne može - objasnio je Vujanić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike