Da li ste spremni za ovo? Ako tri puta izgubite vozačku dozvolu sledi oštra kazna

25.06.2022

15:55

0

Autor: 24sedam

Sadašnja praksa je da se vozaču koji sakupi sakupi 18 bodova oduzima vozačka dozvola, a on zatim ide na seminar u Agenciju za bezbednost saobraćaja, koji traje 40 časova, posle čega mu se vraća dozvola

Da li ste spremni za ovo? Ako tri puta izgubite vozačku dozvolu sledi oštra kazna
Tan2022-3-15_181639835_2 - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja (ABS) Duško Pešić izjavio je da će novine koje su u pripremi za Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, biti oduzimanje vozila i trajno oduzimanje vozačke dozvole.

Pešić kaže da ono o čemu treba voditi računa je edukacija ljudi, da su kazne kratkotrajnog efekta i da neće trajno uticati na promene ponašanja.

Naime, sadašnja praksa je da se vozaču koji sakupi sakupi 18 bodova oduzima vozačka dozvola, a on zatim ide na seminar u Agenciju za bezbednost saobraćaja, koji traje 40 časova, posle čega mu se vraća dozvola.

- Prema nacrtu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja vozači koji treći put izgube vozačku dozvolu više nikada neće moći da je vrate, a ako budu uhvaćeni kako voze bez dozvole, biće im trajno oduzeto i vozilo -izjavio je Pešić.

On je za Tanjug rekao da je Zakon o bezbednosti saobraćaja 2009. doneo izvanredne rezultate, da je od početka primene Zakona 11.000 vozača ostalo bez dozvole, a 60 njih i dva puta. Ipak, kako je naveo, danas ima mnogo manje bahatih vozača nego pre 10 ili 15 godina, ali da je došlo vreme da se uvedu nove mere.

- Neko ko je dva puta izgubio vozačku dozvolu jasno pokazuje da ne želi da menja svoje navike. Novina novog Zakona o bezbednosti saobraćaja je da neko ko je dva puta izgubio vozačku dozvolu ide na specijalni lekarski pregled koji će utvrditi da li ima neke zdravstvene probleme. Ako ih ima, ostaće bez dozvole. Ko ostane bez dozvole treći put njemu će trajno biti oduzeta dozvola i više nikada neće moći da je dobije. Ako budu uhvaćeni da voze bez dozvole, takvim vozačima će biti oduzeto i vozilo - najavio je Pešić.

Foto: Vladimir Lukić
 

On je istakao da je najvažnija mera aktuelnog Zakona bila ta što su definisani kazneni poeni i kada bi vozač sakupio 18 kaznenih poena izgubio bi dozvolu. Dozvola se drugi put gubi sa 15, treći put sa 12, a četvrti put sa 9 kaznenih poena.

Pešić je naveo da se dozvola vraća tako što protekne 90 dana od svih zabrana, a zatim ti vozači pohađaju 40 časova u Agenciji za bezbednost saobraćaja, posle čega polažu ispit, kao i da je taj ceo proces veoma zahtevan.

- Od 11.000 vozača koji su izgubili dozvole, njih 10.000 je bilo u Agenciji i prijavilo se za seminar, a negde oko 9.500 njih je položilo ispit i vratilo vozačku dozvolu. Sama činjenica da vozač može da ostane bez vozačke dozvole dala je rezultate, a na sve njih pozitivno je uticao i seminar u Agenciji - poručio je Pešić.

TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE
 

On je dodao da je najčešći prekršaj koji vozači ponavljaju vožnja u alkoholisanom stanju.

Pešić je rekao da je završena Nacionalna strategija za bezbednost u saobraćaju 2020-2030, da treba da prođe Telo za koordinaciju pre nego što ode u Vladu, navodi b92.

- Strategija dobro prati međunarodna dokumenta, prepoznaje koji su najveći problemi i institucije za realizaciju određenih aktivnosti. Najvažniji ciljevi su da se smanji broj poginulih i povređenih u odnosu na 2019 za 50 odsto, i da nakon 2030 nemamo stradale dece u saobraćaju - naglasio je Pešić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike