Nova "crna lista saobraćajnih prekršaja": Oduzimanje automobila za 18 najtežih prestupa

28.01.2023

17:53

0

Autor: M. Vu.

Drakonska mera primenjivaće se za vožnju pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila u krv

Nova "crna lista saobraćajnih prekršaja": Oduzimanje automobila za 18 najtežih prestupa
Ilustracija - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

U slučaju da nacrt Zakona o bezbednosti u saobraćaju na putevima u martu prođe Vladu Srbije i nađe se pred poslanicima, vozačima povratnicima oduzimaće se automobili, prvo privremeno, a kasnije i trajno.

"Crna lista prekršaja", kako je naziva predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović, odnosi se na najopasnija ponašanja u saobraćaju, a drakonska mera je, kako dodaje, potpuno u skladu sa Ustavom.

- Zakon o javnom prevozu već predviđa trajno oduzimanje vozila taksistima koji rade "na divlje", tj. nelegalno. Taj propis donet je 2006. godine, a Ustavni sud Srbije šest godina kasnije donosi odluku da on nije neustavan.

- Reč je o privremenom oduzimanju vozila do okončanja postupka, a sud, po postojećim propisima, ima mogućnost da u postupku vozilo oduzme i trajno. Ove izmene su hitne, a paralelno sa njima radi se i na novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja koji bi trebalo da bude završen do Nove godine - otkrio je Okanović.

Drakonska mera primenjivaće se za vožnju pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila u krvi, odbijanje alko-testiranja, vožnju bez vozačke dozvole ili tokom mere zabrane upravljanja vozilom, prekoračenje brzine za više od 100 km/č izvan naseljenog mesta, za više od 90 km/č u naselju, za više od 60 km/č u zoni škole ili za više  od 50 km/č u zoni usporenog saobraćaja.

Profimedia
 

Na spisku najtežih prekoračenja nalazi se i prevoženje dece mlađe od 12 godina na mestu vozača, odnosno mesta koje nije predviđeno za sedenje (prtljažnik, instrument-tabla, zadnja polica, spoljni delovi vozila i sl.

Najstrože će se kažnjavati i prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu, preticanje kolone vozila preko pune linije, vožnja nakon oduzimanja dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena ili za vreme privremenog isključenja iz saobraćaja, vožnja noću na neosvetljenom putu bez ijednog uključenog svetla na vozilu, preticanje ili obilaženje vozila koja su se zaustavila radi propuštanja pešaka, preticanje kolone pod pratnjom i nepropuštanje vozila pod pratnjom.

Profimedia
 

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović kaže da mnogi voze bahato i ne poštuju pružne prelaze, pa najavljuje da će ovim dopunama biti predviđeni novi načini da se to predupredi. Takođe najavljuje i da će prvi put biti regulisana i vožnja električnih trotinet, podsećaju "Novosti".

- Prošle godine napisano je dosad najviše - oko 1.300.000 prekršaja, što govori da se to može iskontrolisati, a očigledno je da kombinacija kontrole i prevencije daje najbolje rezlutate - kaže on i dodaje da je neophodno da se u te procese uključe sve institucije i svi pojedinci - vozači, biciklisti, pešaci...

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike