Stegnite kapute, zahlađenje je tu! Stiže sneg u Srbiju, evo gde će prvo pasti

25.02.2023

17:59

0

Autor: M. Vu.

Kako najavljuju meteorolozi u toku večeri kiša će na planinam zapadne Srbije preći u sneg, a tokom noći sneg se očekuje u svim severnim i zapadnim predelima Srbije

Stegnite kapute, zahlađenje je tu! Stiže sneg u Srbiju, evo gde će prvo pasti
U pojedinim delovima padaće sneg - Copyright ATAImages/ Stefan Tomašević

Sneg stiže u Srbiju! Posle nekoliko lepih i prolećnih dana, zima se opet vraća u našu zemlju. Kako najavljuju meteorolozi u toku večeri kiša će na planinama zapadne Srbije preći u sneg, a tokom noći sneg se očekuje u svim severnim i zapadnim predelima Srbije i u Beogradu.

- Danas oblačno, na jugu suvo, u ostalim krajevima mestimično sa kišom. Kiša će uveče preći u sneg, prvo u Bačkoj i Sremu, a tokom noći i u Banatu, Beogradu i zapadnoj Srbiji - najavio je večeras Republički hidrometeorološki zavod.

Na području Beograda oblačno sa kišom. Tokom noći prelazak kiše u sneg.

Jako zahlađenje danas i sutra će se sa severa premeštati ka ostalim delovima zemlje.

Danas će padavine biti u vidu kiše, a veća količina (od 10 do 30 mm za 24 h) očekuje se u Vojvodini, zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Beogradu, Podunavskom, Braničevskom i Borskom okrugu. Relativno toplo i uglavnom suvo vreme zadržaće se samo na jugu zemlje.

Foto: Printskrin/RHMZ
 

Kiša će uveče preći u sneg, prvo u Bačkoj i Sremu, a tokom noći i u ostalim krajevima Vojvodine, u zapadnoj Srbiji i Beogradu. Sneg će biti vlažan, ali se očekuje početak stvaranja snežnog pokrivača.

U nedelju će na severu i na zapadu Srbije, u Beogradu i na planinama biće oblačno i osetno hladnije sa susnežicom i snegom, dok se na jugu i jugoistoku očekuje i dalje toplo sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

U predelima sa snegom, on će biti veoma mokar i težak. Tokom večeri i noći obilniji sneg očekuje se na potezu od jugozapadne preko centralne Srbije do severoistoka, a u centralnim predelima sneg bi povremeno smenjivala obilnija kiša. Do ponedeljka ujutro u ovim predelima očekuje se preko 20 centimetara snega, lokalno na pojedinim lokacijama zapadne Srbije i do 30, dok se u ostalim predelima Srbije očekuje od 5 do 15 centimetara snega. Na području Beograda očekuje se od 10 do 20 centimetara snega i on će dosta varirati od delova grada, pri čemu će ga najviše biti u višim predelima grada i na južnom i istočnom obodu.

 

Dakle, snežni pokrivač će se najviše formirati u predelima zapadne i jugozapadne Srbije, u Podrinju, u Kolubarskom okrugu, ali i u delovima Srema, Mačve, šireg područja Beograda, u delovima centralne Srbije i na višim planinama.

U nedelju se očekuje ogromna temperaturna razlika, jer će veći deo Srbije biti u hladnom sektoru, dok će jug i jugoistok biti u toplom. Maksimalna temperatura biće od nula stepeni na severu i na zapadu Srbije do 18 stepeni na krajnjem jugoistoku Srbije, krajem dana i u tim predelima u padu. Maksimalna temperatura u Beogradu biće do dva stepena.

Sneg će padati u u ponedeljak ujutro i tada bi dostigao najveću visinu. Tokom dana sledi slabljenje i postepeni prestanak padavina. Od utorka manje otopljenje, tako da će u sredu padavine u Srbiji biti u obliku kiše, a sneg se očekuje u brdsko-planinskim predelima i ponegde u nižim predelima na jugu i na zapadu. Snežni pokrivač naglo će se topiti u nižim predelima, ali će ga u planinskim predelima biti u više nego dovoljnim količinama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike