Aleksandar ostvario neverovatan cilj: Pretrčao deonicu od 80 kilometara kako bi pomogao srpsku svetinju (FOTO)

14.02.2022

17:13

0

Tragedija koja je zadesila manastir Svete Trojice, naterala ga je na ovaj poduhvat

Aleksandar ostvario neverovatan cilj: Pretrčao deonicu od 80 kilometara kako bi pomogao srpsku svetinju (FOTO)
1644829752_aleksandar-kikanovic-fotomilestancic1(1) bluir - Copyright RINA

Bivši fudbaler Aleksandar Kikanović pre tri godine zadobio je tešku povredu kolena. Uvidevši da je zbog povrede njegova fudbalska karijera završena, doneo je odluku da ostane u sportu, promoviše ga i trči duge maratona za pomoć drugima.

Ultramaratonac i promoter sporta u opštini Krupanj, pretrčao je deonicu dugu 80 kilometara, od Loznice do manastira Svete Trojice u Podnemiću, zaselak Bijele Vode.

Sportista i humanitarac, imao je za cilj da put od Loznice do Ljubovije pretrči kako bi pozvao sve ljude dobre volje da pomognu obnovu manastirskog konaka u Bijelim Vodama koji je izgoreo u požaru 2. februara. On je ultramaraton počeo u Loznici u 5 časova, a u manastirski kompleks stigao je oko 16 časova, uz kratke pauze u Malom Zvorniku i Ljuboviji.

RINA
 

- Ja sam ultramaratonac koji ne trči za novac i medalje, već za bolesnu decu. Čuo sam za strašan požar u manastiru Svete Trojice u kom je izgoreo konak i odlučio sam da istrčim maraton od teških 80 kilometara i da na taj način privučem pažnju dobrih ljudi i usmerim je na obnovu manastira Svete Trojice. Potrebno je da odvojimo 500 ili 1000 dinara, da ne odemo na kafu, na piće i da uplatimo na račun za obnovu manastira - izjavio je Kikanović za RINU.

Predstavnici Opštine Ljubovija, Turističke organizacije i Sportskog saveza opštine Ljubovija dočekali su ultramaratonca ispred zgrade Opštinske uprave, gde su mu uručili prigodne poklone i zahvalili mu se na velikom podvigu.

Prvi maraton je trčao do manastira Ostrog i za to mu je bilo potrebno 9 dana, kako bi pomogao u prikupljanju novca za lečenje bolesne devojčice iz Banje Koviljače. Već sledeće godine trčao je drugi maraton, od Loznice do manastira Hilandar, za šta mu je bilo potrebno 23 dana. Prošle godine njegova trka počela je u Loznici, a cilj mu je bio u Moskvi. Posle 2000 kilometara korona ga je zaustavila u Gomelju (Belorusija) i nije uspeo da završi maraton. Svi maratoni imali su humanitarni karakter i samo jedan cilj, pomoć drugima.

RINA
 

Posle izuzetno napornih 80 kilometara, Aleksandar je još jednom uputio poziv građanima Srbije da pomognu obnovu manastira.

- Pozivam sve građane Srbije, sve dobre ljude, da uplate novac za obnovu manastira Svete Trojice, da podignemo ponovo konak kakav je bio, jer bez crkve i bez manastira nismo nigde pristali - zaključuje u razgovoru za Ljubovija info Aleksandar Kikanović.

Dinarska sredstva za obnovu manastira možete uplatiti na račun SPC Eparhija šabačka.

Broj računa: 325-9500600032738-97 sa naznakom „za obnovu Manastira u Bijelim Vodama“.

Instrukcije za devizne uplate možete pronaći na sajtu Eparhije šabačke.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike