Doktorka Nestorović jedina ima licencu UEFA u Srbiji: Videli su da mladi igrači iznenada umiru na terenu, a onda su nas pozvali...

18.02.2023

07:15

0

Od lekara iz 54 države, jedino su ona i doktor iz Švedske bili kardiolozi

Doktorka Nestorović jedina ima licencu UEFA u Srbiji: Videli su da mladi igrači iznenada umiru na terenu, a onda su nas pozvali...
Emilija Nestorović - Copyright 24sedam/Ivan Mitić

Kardiolog Emilija Nestorović jedini je srpski lekar koji je završio prestižni "Fudbalski edukacioni program za doktore (UEFA Football Doctor Education Programme) i licencirani predavač drugim lekarima u vezi sa srčanim problemima fudbalera.

Dr Nestorović je načelnica Odeljenja intenzivne nege za transplantaciju srca UKCS, a sem medicine velika ljubav joj je bila i odbojka.

Dugo se bavila ovim sportom ali je došla na prekretnicu kada je morala da odluči da li će se baviti ozbiljnom granom medicine na fakultetu ili nastaviti sport. Uprkos velikoj ljubavi prema odbojci, morala je da prekine. Ipak, nastavila je rekreativno da se bavi sportom.

- I tako sam došla i do UEFA. Kao što možemo da vidimo i danas se dešava da mladi igrači iznenada umiru na terenu. I UEFA je prepoznala da većina u medicini jesu ortopedi i fizijatri. To jeste ono što najčešće treba profesionalnom sportisti. Ali je negde sa strane ostalo da kardiolozi nisu dovoljno zastupljeni i šta se dešava sa tim pacijentima koji umiru na terenu. Jer jedan igrač da umre to predstavlja nesagledivu posledicu - priča dr Nestorović.

Ona je objasnila da je UEFA zbog toga organizovala edukaciju gde su bile pozvane 54 reprezentacije. 

- Od svih njih samo doktor iz Švedske i ja smo bili kardiolozi. Svi su bili lekari sportske medicine, ortopedi i fizijatri. Tako da smo imali četiri godine edukaciju kroz različite segmente urgentnih stanja koja se dešavaju na terenu, a da to naše znanje prenesemo na lekare naših sportskih klubova kako bi se poboljšali u tom segmentu - ispričala je dr Nestorović.

24sedam/Ivan Mitić
Dr Nestorović na radnom mestu

Tako je Srbija postala jedna od prvih zemalja u kojoj su organizovani ovi sastanci i okupili se doktori svih srpskih velikih klubova prve lige zbog edukacije.

Međutim, nakon toga je nastavila sa usavršavanjem u oblasti transplatacije srca pa je otišla u Ameriku na dalju edukaciju.

- To je bio jedini organ koji se nije transplatirao u Srbiji. Onda sam krenula u tom pravcu, pa sam dva puta išla na edukaciju za obe specijalizacije. I nažalost, morala sam da napustim taj deo iako mi je jako žao - kaže doktorka.

24sedam/Ivan Mitić
 

Ona je bila na specijalizaciji na najpoznatijoj svetskoj klinici Mejo, a i tamo je učila o važnosti fizičke aktivnosti za rad srca.

- Aktivnost, aktivnost, aktivnost! Kada imate srce koje radi 10 odsto i kada ste priključeni na aparate, verujte pored svakog kreveta u Americi stoji bicikl i oni vas teraju da šetate i vozite bicikl - priča dr Nestorović.

Program obuke na kome je bila je završen i ona je ostala jedini licencirani kardiolog od strane UEFA u Srbiji.

- Jedina sam u Srbiji završila taj njihov edukacioni program. Fudbalski savez je imao neki drugi pravac, nakon toga nije više bilo poziva za neku dalju edukaciju. A što se tiče UEFA ostala je pohvala na njihovom sajtu da sam lekar koji je uspela da napravi tu edukaciju što je bio i cilj - objasnila je doktorka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike