U podnožju Rtnja Stanojevići čuvaju vredne uspomene: Mini-muzej koji nas vraća u bogatu prošlost istočne Srbije (FOTO)

20.02.2023

07:15

0

Kod Stanojevića u muzeju možete videti i autentične okove korišćene u Timočkoj buni, kao i tursku sofru, za koju ističu da je stara više od 500 godina

U podnožju Rtnja Stanojevići čuvaju vredne uspomene: Mini-muzej koji nas vraća u bogatu prošlost istočne Srbije (FOTO)
Copyright 24sedam/Ivan Pavlović

Etno-selo Stanojević u podnožju planine Rtanj, koje donosi autentičan šarm i magiju istočne Srbije, idealno je mesto za odmor. Osim prelepog, prirodnog okruženja i mira i tišine koje gosti najviše cene tokom boravka u ovom domaćinstvu, u sklopu njega je i mini-muzej sa više stotina starih predmeta.

 - Ove predmete smo sakupljali godinama. Neke od njih smo imali u kući, od naših predaka, a neke smo dobili od prijatelja. To su mahom predmeti koji su se nekada koristili u domaćinstvu, a mnogi ponovo postaju popularni i upotrebljavaju se - kažu za 24sedam članovi porodice Stanojević.

Posebno pažnju posetilaca privlači kasa stara više od jednog veka, za koju nam kažu da je prva kasa koja je korišćena u Boljevcu, i to u ondašnjoj apoteci.

 

U sklopu ovog etno-kutka posetioci mogu videti mnogobrojne predmete koji su korišćeni vekovima, poput razboja, tkanica, starih košnica i slično. 

Kod Stanojevića u muzeju možete videti i autentične okove korišćene u Timočkoj buni, kao i tursku sofru, za koju ističu da je stara više od 500 godina.

24sedam/Ivan Pavlović
Bukagije iz vremena Timočke bune

 

Poseban raritet je engleska pegla - deo jedne od prvih serijskih proizvodnji u svetu.

24sedam/Ivan Pavlović
Autentična engleska pegla - jedna od prvih serijski proizvedenih

 

Tokom proleća i leta dvorište ove vredne porodice postaje svojevrsni muzej na otvorenom, koji posetiocima daje mogućnost da se upoznaju sa prevoznim sredstvima koja su u moderno doba zamenjena automobilima, kao što su fijakeri i stari motocikli.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike