Srbiju će uskoro da udari jak zemljotres! Seizmolog tvrdi - Biće jak kao onaj što je rušio po Kraljevu pre 13 godina!

16.02.2023

13:24

1

Seizmološkinja Ana Mladenović veruje da će u Srbiji doći do zemljotresa snage 5 stepeni Rihtera

Srbiju će uskoro da udari jak zemljotres! Seizmolog tvrdi - Biće jak kao onaj što je rušio po Kraljevu pre 13 godina!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Seizmolog Ana Mladenović izjavila je danas da po geološkim i seizmološkim istraživanjima područje centralne Srbije ima povratni period zemljotresa, te se shodno tome očekuje zemljotres u tom području magnitude pet stepeni.

Ona je objasnila da se poslednji zemljotres te jačine desio u Kraljevu 2010. godine i da je moguće da će energija koja je došla iz Turske i Rumunije ubrzati taj proces.

- Seizmolozi u Turskoj su radili istraživanje na isti način kao i svuda u svetu, s tim što oni to rade malo bolje. Istraživali su aktivne rasede jer zemljotresi mogu da  dogode samo duž raseda a ne u bilo kojoj tački u zemljinoj kori, i definisali su gseeometriju i veličinu tih raseda kao i brzinu kretanja po njima, a magnituda zemljotresa zavisi direktno od veličine takvog raseda - rekla je ona.

Prema njenim rečima seizmolozi su poznavali taj konkretan segment raseda i izračunali da može da se desi zemljotres te magnitude.

- To je potpuno naučno zasnovano i verujem da su u pravu kad kažu da su predvideli zemljotres - istakla je ona.

Instagram_mupsrbije
Pas Zigi koji je pomagao u pronalaženju zatrpanih ljudi

Mladenovićeva je objasnila da kada dođe do potresa najvažnije je da se ne paniči, ne iskače kroz prozor ili trči niz stepenište, već da se sačeka da zemljotres prođe.

Inače, poslednji jači zemljotres u Srbiji desio se 2010. godine u blizini Kraljev a intenzitet mu je bio 5,5 stepeni. Tada su poginule su dve osobe a mnogi objekti bili su veoma oštećeni.

Zemljotres koji se nedavno desio u Rumuniji značajno se osetio i u Srbiji a kako je 24sedam ranije pisao pokazalo se analizom podataka o zemljotresima u proteklih 120 godina da je seizmička aktivnost kod nas najjača na proleće i jesen.

Koji su najtrusniji delovi Srbije?

Meteorolog Ivan Ristić je za naš portal objasnio da su najtrusniji delovi centralne Srbije.

- Kopaonik, planina Rudnik, Čačak, Kraljevo... pa skoro do juga. Ali zemljotres može da se desi svuda gde je brdovit teren, jer nijedno brdo nije slučajno tu gde jeste i postoji neka veza između jezgra i površine zemlje - rekao je Ristić.

Inače, najjači zemljotres u Srbiji bio je u okolini Lazarevca.

Ristić ima i svoju poznatu teoriju o zemljotresima, koje je povezao sa klimom i vulkanima.
Za razliku od teorija da temperatura na planeti raste zbog zagrevanja usled efekta staklene bašte, njegova pretpostavka je da energija dolazi iznutra, iz Zemljinog jezgra, a da su vulkanske erupcije i zemljotresi signali da se u unutrašnjosti Zemlje nešto dešava.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike