Ponovo se zatreslo tlo u Srbiji!

13.02.2023

15:00

3

Epicentar zemljotresa bio je u Rumuniji

Ponovo se zatreslo tlo u Srbiji!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Zemljotres jačine 5,2 stepena Rihterove skale pogodio je danas Rumuniju, saopštio je Evropsko-mediteranski seizmološki centar. Kako je naveo, do zemljotresa je došlo na dubini od osam kilometara.

Zemljotres se dogodio 73 kilometara severoistočno od grada Drobeta-Turnu Severin na jugozapadu zemlje, a blizu granice sa Srbijom i 14 kilometara severozapadno od grada Targu Žiju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije potvrdilo je na Instagramu da je u 15.58 registrovan zemljotres jačine 5,2 stepena Rihtera, blizu mesta Krajova u Rumuniji.

Kako je javio reporter 24sedam, ovaj zemljotres se osetio i u Kruševcu, pa čak i u Beogradu.

U Republičkom seizmološkom zavodu potvrdili su za 24sedam da je epicentar zemljotresa bio u Rumuniji i to jačine 5,2 stepena po Rihterovoj skali.

- Zemljotes se osetio i na teritoriji naše zemlje, ali prema informacijama koje imamo nije bio većeg inteziteta i ne očekujemo da je došlo do neke štete - rekli su nam u zavodu.

Oni su dodali da će naknadno objaviti intezitet zemljotresa koji se desio u Srbiji.

Treslo se u Negotinu, Vršcu...

U pojedinim gradovima u Srbiji, onima na istoku zemlje, podrhtavanje se osetilo i znatno jače nego u Beogradu. Tlo se treslo u Negotinu, u Vršcu su ljudi izašli na ulice...

Posle tog, Rumuniju je pogodio još jedan, slabiji zemljotres, nešto pre 16.30, magnitude oko 3 stepena po Rihteru, a gotovo u isto vreme zemljotres je pogodio i Hrvatsku.

Seizmička aktivnost kod nas najjača je na proleće i jesen

Zemljotres koji se desio u Turskoj ne može značajno da utiče na zemljotrese u Srbiji, ali pokazalo se analizom podataka o zemljotresima u proteklih 120 godina da je seizmička aktivnost kod nas najjača na proleće i jesen, kazao je ranije za 24sedam meteorolog Ivan Ristić.

On dodaje da se tada dešavaju i najjači zemljotresi, preko pet Rihtera. 

- Najtrusnija je centralna Srbija. Kopaonik, planina Rudnik, Čačak, Kraljevo... pa skoro do juga. Ali zemljotres može da se desi svuda gde je brdovit teren, jer nijedno brdo nije slučajno tu gde jeste i postoji neka veza između jezgra i površine zemlje - rekao je Ristić.

Što se tiče velikih gradova, on podseća da je jedan od najjačih zemljotresa bio u blizini Beograda, odnosno kod Lazarevca.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike