Sve o "novom" parazitu u Srbiji zbog koga ne gine operacija: Izaziva ciste u roku od dva meseca, a prenose ga i kućni ljubimci!

30.01.2023

19:10

2

Autor: R.M.

Čovek se zarazi parazitima u dodiru sa jajašcima koje životinje izbacuju na zemlju preko izmeta

Sve o "novom" parazitu u Srbiji zbog koga ne gine operacija: Izaziva ciste u roku od dva meseca, a prenose ga i kućni ljubimci!
ehinokoka - Copyright Profimedia

Multilokularna ehinokoka je parazit zbog koga je nedavno jedna žena u Novom Sadu završila na operacionom stolu, nakon što su joj pronašli cistu koju ehinokoka prouzrokuje. 

Pacijentkinja koja ima 67 godina je operisana a cistu je otkrio profesor Katedre sa histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu dr Dušan Lalošević, koji je rekao da ove bolesti nije do sada bilo kod nas.

Doktor je objasnio da bolest prenosi lisica, za koje je rekao da su se prenamnožile zbog toga što nema besnila.

Međutim, čini se da ovaj parazit ne prenose samo lisice. Veterinar Vladimir Terzin kaže za 24sedam da ehinikoke prenose sem lisica i vukovi, ali i psi i mačke mogu da budu nosioci.

Čovek je prelazni domaćin

Zapravo, kod ovih parazita postoje pravi i prenosni domaćini. Pravi su upravo navedene životinje, a čovek je prelazni domaćin. Međutim, paraziti u ljudskom organizmu jako brzo razvijaju ehinokokus, odnosno ciste.

- Oko parazitizma postoji jedan krug koji se zove razvojni ciklus. Psi su pravi domaćini, a prelazni su oni u kojima se razvijaju drugi razni oblici parazita. Kod njih, ukoliko pojedu jaja parazita, dolazi do razvoja bolesti koja se zove hidatidoza. To je bolest preživara, ali isto tako može da se inficira i čovek. Radi se zapravo o ehinokoknoj cisti na plućima, odnosno na jetri. To je jednostavno deo razvojnog ciklusa parazita - objasnio je veterinar.

Pixabay
Prenose ga i lisice

Upravo ova bolest desila se i ženi koja je operisana u Novom Sadu, a Terzin kaže da paraziti u prirodu dospevaju preko izmeta koji izlučuju pravi domaćini, recimo psi ili mačke.

- Odrasli paraziti parazitiraju kod pravog domaćina, recimo kod psa. Ti paraziti su vrsta pantljičare koji se razmnožavaju u digestivnom traktu psa, a jaja se izlučuju u spoljnu sredinu. Ona padnu na zemlju, poput pašnjaka ili vrta. Kada se, recimo, taj izmet osuši vetar ga raznese i tako dolazi do kontaminacije tla. Na pašnjaku se nalazi stoka koja unosi direktno ta jaja - objašnjava on.

Žena verovatno dobila od psa ili mačke

On pretpostavlja da je žena koja je operisana dobila parazite od neke životinje u domaćinstvu, verovatno psa ili mačke.

- Najverovatnije da se gospođa na taj način inficirala. Može da se desi da je maženjem psa unela, ali je isto tako mogla da pojede neopranu zelenu salatu ili nešto sa zemlje. Ali psi ili mačke ližu genitalije pa svoju dlaku, a na taj način se jaja lepe za dlaku. I onda čovek mazeći psa ili mačku može da se inficira - kaže on.

Pixabay
Psi i mačke mogu da prenesu jaja

Međutim, Terzin kaže da ehinokokoza ne bi smela da bude bolest gradskih sredina.

- U gradu je jednostavno drugačiji život. Mi jedemo meso iz samoposluge, salatu eventualno koja je oprana i čistimo pse od parazita. A kako se oni zaraze? Kažu da ove bolesti više ima u okolini Beograda. Postoji jedan običaj da kod invividualnog klanja životinja ako nađete tu cistu na jetri ili plućima. Ono što je u klanici konfiskat i ne ide u promet, to se u domaćinstvima baca psima! Kada pas pojede neki organ zaklane životinje koja je zaražena ehinokokozom počinje taj razvojni ciklus - kaže on.

Od momenta kada jaja uđu u organizam pa do razvoja ciste potrebno je barem dva meseca.

- Faktički kada čovek unese jaje ono istog trenutka se zalepi za zid tankog creva. I putem krvotoka kreće u jetru, gde dolazi do razvoja ciste. Praktično već za sedam dana imate promenu koja ne daje simptome. Ali da biste je uočili na ultrazvuku, potrebno je vreme - kaže on.

Terzin objašnjava da ove ciste mogu biti opasne po život.

- Svaki parazit se trudi da sačuva svog domaćina. Međutim, s obzirom da te ciste rastu vremenom, a to mogu biti meseci, mogu da dostignu takvu veličinu da ometaju rad organa i prave poteškoće. Kada se uoči promena kreće se u proceduru lečenja, a ono je hirurško. Prilikom hirurške intervencije ta cista može da pukne što je prilično opasno - objasnio je Terzin.

Nema lekova, samo operacija

Nažalost, ne postoje lekovi kojima se ova cista može uništiti i jedini način da se odstrani je operacija.

- Jedini način preventive je edukacija stanovništva da iznutrice koje nisu ispravne ne bacaju psima. Sledeći krug je da svoje kućne ljubimce tretiraju u određenom ritmu i da se zato obavezno obrate veterinaru. Preventiva bi bila i da obavezno peru ruke, kao i da izbegavaju lizanje lica od strane ljubimaca. Bez obzira što vode računa o svom kućnom ljubimcu, on može ponovo da se zarazi na poljani ili družeći se sa drugim psima - rekao je on.

Inače, prilikom vakcinacije ili pregleda veterinari obično tretiraju životinje protiv ehinokoke i dodaju da to mogu da urade i vlasnici životinja, ali se ne preporučuje jer ne postoje univerzalni lekovi za sve vrste parazita.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike