U Srbiji se pojavio opasan parazit koji izaziva metastaze: Unosi se preko prljavštine i hrane, a širi ga životinja koje ima svuda!

30.01.2023

09:42

0

Prvi slučaj registrovan kod žene (67) u Vojvodini, koja je hitno operisana

U Srbiji se pojavio opasan parazit koji izaziva metastaze: Unosi se preko prljavštine i hrane, a širi ga životinja koje ima svuda!
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Srbiji je nedavno otkriven slučaj multilokuranog ehinokoka, koji prenose lisice na čoveka, a koji može biti fatalan.

Otkrio ga je profesor Katedre sa histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu dr Dušan Lalošević kod pacijentkinje od 67 godina.

Žena je operisana na Klinici za abdominalnu i endokrinu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine.

Dr Lalošević je izjavio da ove bolesti nije bilo do sada kod nas, iako je poznata od ranije.

- Za razliku od običnog ehinokoka, ovaj raste u čoveku i metastazira, odnosno širi se, te liči na kancerogeno tkivo. Po svojoj prirodi je parazit. Bolest je poznata u centralnoj i severnoj Evropi, ali je kod nas nije bilo i zato ne može da se prepozna - rekao je on.

Objasnio je da je kod pacijentkinje bolest izgledala kao tumor na jetri i da ako se ne ukloni na vreme moguće su brojne komplikacije, pa i smrt.

Prenosi ga lisica

Doktor je objasnio da parazit prenosi lisica, a zbog toga što nema besnila ove životinje su se prenamnožile.

- Srem je endemsko područje ovog ehinokoka kod lisica. Pacijentkinja je iz okoline Sremske Mitrovice, a postoji sumnja na još jedan slučaj, takođe u Sremu. Možda je i ranije bilo ovih slučajeva, ali ih niko nije prepoznao i sada radim reviziju starih slučajeva – kazao je dr Lalošević.

Inače, pacijentkinju je prvo pregledao upravnik Кlinike za abdominalnu hirurgiju UKCV profesor dr Dejan Ivanov.

Profimedia
Lisice prenose opasnog parazita

– Bolesnica se javila sa bolovima na stomaku i mi smo konstatovali tumorsku promenu od 5-6 centimetara, u levoj polovini jetre. Ništa nije ukazivalo na rak, nego na benignu promenu koja nije rasla, ali se žena žalila na bolove. Odlučili smo da je operišemo i ispostavilo se da nije tumor, nego retko parazitarno oboljenje. Hirurški deo je odlično prošao i osim promene odstranjen je i deo jetre, „do u zdravo”, jer je postojala sumnja na tumor, a iz žučnih vodova se pojavio gnoj – kazao je profesor Ivanov.

Lečenje može biti doživotno

Inače, šefica Odseka za bolesti hepatobilijarnog trakta i zamenica upravnika Кlinike za infektivne bolesti profesorka dr Maja Ružić izjavila je da se lekovi dobijaju godinama pa čak i doživotno.

Inače, do zaražavanja dolazi kada se parazit razvija u crevima stalnog domaćina, odnosno lisice, i kontaminira sredinu fecesom. 
Tako dolazi do kontakta jaja parazita sa tlom, koja se potom oralno unesu i kontaminira se slučajni domaćin, čovek. To praktično znači da svako nedovoljno oprano povrće iz bašte, gde je ostao feces lisice, može da prenese ovaj ehinokok.

– Parazit kroz krvotok ulazi u organizam i dolazi do jetre, pluća, mozga, kostiju, bubrega. Nema prenosa sa čoveka na čoveka, jer kod ljudi ne može toliko da odraste. Druga mogućnost zaraze je da se pojede termički nedovoljno obrađeno meso zaražene divljači – objasnila je dr Ružić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Dnevnik.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike