Sveti Maksim - srpski despot i arhiepiskop: Svi vernici bi na današnji dan trebalo da izrecituju ovu crkvenu pesmu

31.01.2023

08:25

0

Autor: Ekipa 24sedam

Maksim je voleo pisanje, a još kao despota je "sastavio" dve povelje

Sveti Maksim - srpski despot i arhiepiskop: Svi vernici bi na današnji dan trebalo da izrecituju ovu crkvenu pesmu
Sveti Maksim - Copyright Vikipedia

Pravoslavni vernici danas slave Đorđa Stefanovića Brankovića, iliti Svetog Maksima, arhiepiskopa srpskog, koji se rodio 1461. godine.

On je bio srpski despot i arhiepiskop, koji je desetak godina "junački hrabrovao na Agarene" (Turke), pa se zamonašio i postao monah Maksim.

Bio je oženjen Izabelom, bratanicom ugarske kraljice (iz aragonske napuljske dinastije), ali se, kako kazuje u njegovom žitiju Krušedolac iz 16. veka, "čista od nje sačuvao".

Profimedia
 

Titulu despota Srbije je Đorđu darovao mađarski kralj Matija Korvin 1486. godine.

Napisao dve "povelje"

Maksim je voleo pisanje, a još kao despota je "sastavio" dve povelje. Jedna je bila za Hilandar (iz 1495/96. godine) i sadrži čitavu malu pohvalu Simeonu Nemanji i Savi. Povelja je bila "rukopisatelena" od despota Jovana. 

Druga povelja je za svetogorski Manastir Sv. Pavla. U njoj se govori i o despotu Đurđu, "dedi našem", koji "obnovi i vzdviže" taj manastir.

Umro u manastiru Krušedolu

Profimedia
 

U starijim godinama vratio se u Krušedol gde je podigao manastir i gde se posle dužeg podviga i upokojio 1516. godine. Kult mu je načinjen 1523. godine, u doba kad je Beograd već dve godine bio u turskim rukama i kad je turska granica, sve do Mohačke bitke 1526. godine bila sasvim blizu Krušedola.

U Krušedolu, manastiru koji je Maksim podigao, počivao je on, despot i arhiepiskop srpski, i tu je stvoren njegov kult, da bi poslužio za podizanje duhova kod Srba, koji su se, sa Mađarima zajedno, borili protiv Turaka.

Naslov

Despot Đorđe Branković je na pečatu iz 1492. imao grb koji ima štit sa dvoglavim orlom u gornjem delu, dok se donji deo deli na dve polovine. 

Desno je prikazan lav okrenut unutra, a levo su tri brežuljka sa ugarskog grba.

Wikipedia
 

 

 

 

Na ovaj dan svi vernici bi trebalo da izrecituju ovu crkvenu pesmu (tropar): 

- Budući da si rođen i vaspitan izvan svoje otadžbine, opet si postao vođa svoga naroda. Želeći nebeskoga Carstva, zemaljsko si carstvo ostavio i smirenjem si nebesko blago zadobio, preblaženi Maksime: Zato te molimo da se moliš za duše naše.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike