Ovo je blagoslov! Učenici iz Srbije u Hilandaru: Pomagali u orezivanju loze, prihvatili se i drugih poslova (FOTO)

25.02.2023

11:27

0

Oni su na put krenuli na poziv iz manastira, a uz podršku Opštine Požega, a grupa od 11 učenika je pored rada u voćnjaku svakodnevno učestvovala i u bogosluženjima

Ovo je blagoslov! Učenici iz Srbije u Hilandaru: Pomagali u orezivanju loze, prihvatili se i drugih poslova (FOTO)
Copyright Rina

Učenici Poljoprivredne škole iz Požege, predvođena profesorom Milovanom Vuksanovćem, boravila je tokom februara u radnoj poseti Svetoj Gori, u sklopu stručne prakse iz voćarstva i učestovali u orezivanju vinograda i maslina na imanju manastira Hilandar.

Oni su na put krenuli na poziv iz manastira, a uz podršku Opštine Požega, a grupa od 11 učenika je pored rada u voćnjaku svakodnevno učestvovala i u bogosluženjima.

Vratili su se puni uspomena i jednoglasni da je u pitanju jedinstveno iskustvo, kaže za RINU novinar Rade Marković koji je sa njima boravio na Atosu.

Saradnja Poljoprivredne škole i manastira Hilandar biće nastavljena, a možda i intenzivirana.

Rina
 

U početku su najpre oni sami iz škole slali zamolnicu da dođu u manastir, ali sada, poslednjih nekoliko godina, kažu da im manastir upućuje poziv da dođu učenici i profesori i odrade stručnu praksu.

Bratija manastira već je, kažu, pitala da li postoji šansa da se organizuje dolazak i u periodu avgust-septembar.

Rina
 

 

- Oni sad računaju na nas, jer su to desetine hektara koje treba orezati, treba zategnuti žicu, okopati. Sad, na primer, na rastanku su nam rekli da ako bude rodna ova godina kao što očekuju, da će imati problem u berbi -dodaje Rade Marković.

Čudotvorna loza, "dar" Svetog Simeona

Loza Svetog Simeona je vekovima poznata po tome što daruje decu onima koji se iskreno mole za potomstvo. 

Legenda kaže da se jedne noći upokojeni Sveti Simeon javio u snu igumanu Metodiju, govoreći: "Čedo ja treba da idem u Otačestvo naše, a iz mog groba će izrasti vinova loza i dok ona bude donosila rod, počivaće moj blagoslov manastiru." Posle toga Sava je njegove mošti preneo u Srbiju.

Pixabay
 

Po predanju, još iste, 1208. godine, iz groba Sveti Simeon je zaista nikla loza, izvan svih zakona prirode, iz zemljišta na kome vinova loza inače ne uspeva. Prošla je vrenom i kroz zid crkve, pa je u potonjim vekovima napravljen za nju i poseban podupirač sa spoljne strane crkve.

Od tada loza Svetog Simeona donosi bogat rod, ne tražeći nikakvu posebnu negu, ni prskanje, ni olamanje.

Prvi sačuvani pisani dokumenti vezani za lozu i grožđe datira iz 1585. godine. Tada je turski aga, kaže legenda, koji nije imao poroda pomoću loze Svetog Simeona dobio decu. Posle deset godina došao je sa najstarijim sinom u Hilandar, da ga ostavi tu na dar.

Hilandarski monasi su mu, po predanju, odgovorili da je to dete "odgovor na njegove molitve Bogu i Svetom Simeonu" i da zahvalnost drugačije iskaže. Tada aga pokloni Hilandaru veliko imanje nedaleko od Svete Gore, na kome nastade metoh Hilandara, manastir Kakovo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Rina

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike