Grujičić: Situacija sa zakazivanjem bolja nego pre, očekuje se normalizacija u drugoj polovini februara

26.01.2023

10:02

0

Ministarka Danica Grujičić najavila šta će se dešavati ove godine u zdravstvu

Grujičić: Situacija sa zakazivanjem bolja nego pre, očekuje se normalizacija u drugoj polovini februara
Danica Grujičić - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da je situacija sa zakazivanjem pregleda kod specijalista bolja, ali nije još uvek potpuno dobra.

Objasnila je da je primećeno za gastroenterologiju i endoskopiju da nema dovoljno termina i da u takvim slučajevima poziva direktore centara.

- Dešava se negde da je zaista objektivno da im od tri gastroskopa ne rade dva ili od dva kolonoskopa ne radi jedan ili nijedan, tako da sada moramo videti i hitno nabaviti tu opremu koja je neophodna, posebno za preglede koji se ne mogu obaviti na drugi način - navela je Grujičićeva.

Ona je najavila da će Institut za ortopediju "Banjica" najverovatnije kompletno izaći iz zbrinjavanja traume kada bude počela rekonstrukcija i da se do juna neće vraćati.

- Svi ostali kliničko-bolnički centri u Beogradu i posebno po unutrašnjosti, ortopedi moraju da završe praktično traumu. Ono što sam sada tražila, to je da zajedno sa prof. Sanjom Škodrić, to je da RFZO proveri prvo koliko ortopedskih sala ima u svakoj opštoj bolnici, koliko ortopeda sposobnih da kvalitetno obave operaciju imaju i na osnovu toga ćemo proceniti koliko ko može i da operiše - objasnila je  Grujičić.

Ministarka zdravlja je dodala da će nekim pacijentima možda biti ponuđeno da urade operaciju u Požarevcu ili u Kragujevcu, a oni koji budu insistirali da budu operisani na "Banjici", biće operisani onda kada stignu na red.

Grujičićeva je dodala da je "Banjica" pre četiri godine svela listu čekanja bukvalno na godinu dana, a onda je došla korona koju su neki lekari iskoristili da ne moraju da rade dok su drugi "ginuli u kovid sistemu".

- Korona je prošla, prema tome, moraju maksimalno da se daju u pogon da bi se te liste čekanja smanjile - poručila je Grujičićeva.

Za magnetnu dovoljno pola sata

Ministarka je izjavila da je za pregled magnetnom rezonancom dovoljno pola sata, što znači da se u dve smene može uraditi najmanje 24 pregleda.

- Pritom, ja ne znam kako je moguće da dve magnetne rezonance u Kliničkom centru odrade 12.000 pregleda, a sve ostale daleko manje. Prema tome, videćemo u čemu je problem, da li baš moraju sve sekvence da se rade kod svakog pregleda ili ne. Naravno da su najdelikatniji onkološki pacijenti gde od dopisa radiologa bukvalno zavisi terapija - napomenula je Grujičićeva.

24sedam/Goran Sivački
Danica Grujičić

Očekuje da će se zakazivanja normalizovati u drugoj polovini februara, a da je već malo lakše u drugoj polovini januara.

- Onog trenutka kad smo otvorili sve termine i kad smo otvorili sve datume, tog trenutka su lekari opšte prakse po 60 pacijenata zakazivali da bi samo napisali uput. Nije ni to dobro rešenje i ono što je jako važno, radimo na novoj digitalizaciji. Nisam zadovoljna postojećim sistemima i kada je u pitanju zaštita podataka i kada je u pitanju činjenica da lekari opšte prakse ne mogu da vide nalog za svog pacijenta koji je napisao specijalista kome su oni to poslali. Oni to moraju da vide u svom kompjuteru i sada radimo na tome - rekla je Grujičić.

Ministarka je napomenula da će do 31. avgusta svaka bolnica imati skener i da do tad 55 skenera treba da uđe u upotrebu.

- Ono što želimo , to je i da u Nišu i u Kragujevcu u narednom periodu zamenimo još po jedan linearni akcelerator koji je stariji od 10 godina i onda ćemo zaista imati jedan pristojan broj linearnih akceleratora, bar radijaciona onkologija će da bude takva da ne mora da se čeka više od nedelju dana, a nedelju dana nije čekanje - rekla je ministarka.

Nije važno gde će pacijent dobiti organ

Danica Grujičić je rekla da je Srbija mala zemlja koja ima jako veliki broj perfektnih hirurga i da nije važno gde će pacijent dobiti organ i da će se transplantacije raditi tamo gde je osposobljena ekipa.

- Ono što je dobro, to je da je za jetru jedinstvena lista čekanja, 36 mislim da čeka srce. I to isto ekipa koja zna eksplantaciju, implantaciju, nema nikakvih problema. Međutim, kada je u pitanju bubreg, nije dobra situacija. Ja ću insistirati da se napravi jedinstvena lista, a ne jedna u Vojvodini, jedna na VMA, jedna u Kliničkom centru Srbije. To je nedopušteno - poručila je Grujučićeva.

Govoreći o lečenju pacijenata u inostranstvu, ministarka Grujičić je rekla da je Ministarstvo zdravlja imalo fond za upućivanje u inostranstvo i da nema nikakvog razloga da se ministarstvo time bavi.

24sedam/J.J.
 

 

Dodala je da će oni koji žele da se leče u inostranstvu, a mogu da se leče u Srbiji, to moći o sopstvenom trošku.

- Mi smo doskora slali na analize genetske, plaćali po 2.500 evra da bi konstatovali pre mesec dana da dve institucije u Srbiji, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije i Institut za genetska istraživanja mogu da urade u zemlji - rekla je Grujičićeva.

Posao za mlade studente

Govoreći o zapošljavanju najboljih studenata medicine i najboljih srednjoškolaca, Grujičićeva je rekla da su spiskovi već napravljeni i da bi zapošljavanje trebalo da počne u februaru.

Ministarka je dodala da se mora "ući u narod" sa lekarima opšte prakse, sa porodičnim lekarima koji će biti dobro edukovani i njih moramo motivisati da rade.

Inspekcija Ministarstva zdravlja je bila u bolnici u Šapcu u kojoj je rođena beba koja je 10. januara preminula nakon porođaja.

Ministarka je potvrdila da je dete rođeno u dobrom stanju i da je u Tiršovu došlo u jako lošem stanju.

- Oni su uradili sve što su mogli. Nisu mogli da spasu dete. Šta se desilo u međuvremenu, ići će spoljašnji stručni nadzor. Unutrašnji je završen, nisu videli greške. Videćemo šta će reći spoljašnji stručni nadzor. To je jedino objektivna ocena onoga što se desilo kada porodica nije zadovoljna načinom lečenja - rekla je Danica Grujičić.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike