Crna statistika! Srbija druga po smrtnosti žena od opake bolesti! U "Batutu" tvrde: Svake godine preko 1.100 novih pacijentkinja

23.01.2023

15:53

0

Autor: R.M.

Svake godine se registruje više od 1.100 novoobolelih žena od karcinoma grlića materice a 460 žena umre od ove bolesti

Crna statistika! Srbija druga po smrtnosti žena od opake bolesti! U "Batutu" tvrde: Svake godine preko 1.100 novih pacijentkinja
Batut - konferencija za novinare - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Žene u Srbiji se nalaze na petom mestu u Evropi oboljevanja od raka materice, a situacija je još gora kada se radi o umiranju od ove opake bolesti pa se Srbija tu nalazi na drugom mestu, odmah posle Crne Gore.

Ovo su procene Evropskog informacionog sistema za 2020. godinu predstavljene na konferenciji za štampu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Prema podacima instituta svake godine se registruje u proseku više od 1.100 novoobolelih žena obolelih od karcinoma grlića materice. Nešto manje od polovine, odnosno 460 žena, umre od ove bolesti.

Tanjug/Zoran Žestić
Dr Verica Jovanović

A najveći broj obolelih registrovan je u Zapadnobačkoj, Kolubarskoj, Pirotskoj i Severnobanatskoj oblasti, dok su najniže stope u Raškoj, Zlatiborskoj i Mačvanskoj oblasti.

Prof. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" izjavila je da u Srbiji svakog dana jedna žena izgubi život a četiri obole od raka grlića materice.
Ona je dodala da će u ovoj godini akcenat biti na prevenciji i naglasila da je država obezbedila dostupne vakcine protiv humanog papiloma virusa.

Tanjug/Zoran Žestić
 

- HPV je jedan od najznačajnijih uzročnika za nastanak raka grlića materice. U 98 odsto slučajeva humani papiloma virus dugotrajnim prisustvom dovodi do promena koje se mogu sprečiti - rekla je dr Jovanović i naglasila da u rukama imamo vakcinu kao najmoćnije oružje.

Dr Jovanović je istakla da nov način kombinacije skininga i otkrivanja ovog kancera a to je HPV tipizacija.

- Njom će se sprečiti dugotrajno prisustvo malignih virusa i time dovesti do sprečavanja raka grlića materice. Dakle rak grlića materice se može sprečiti svi smo u borbi protiv bolesti koja ne mora da se razvije -  izjavila je Verica Jovanović.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Ferenc Vicko izjavio je da smo svi zaraženi ili ćemo biti zaraženi HPV virusom, a da on izaziva i neke druge vrste raka poput anusa, koloretktuma, usta... 

- Bez obzira na to ko se inficira, 7 meseci do 2 godine se imuni sistem izbori sa tim virusom u 95 odsto slučajeva, i oni će nakon nekog vremena na testu biti biti negativni. Nažalost, kod 5 odsto njih će doći do promena u narednih 5 do 10 godina - rekao je dr Vicko.

Tanjug/Zoran Žestić
Dr Sanja Radojević-Škodrić

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić izjavila je da je neophodno da se uvede i HPV tipizacija i skrining.

- Uveli smo devetovalentnu vakcinu, to je najkvalitetnija vakcina i vakcina koju je SZO proglasila za jednu od najbezbednijih. Ona je prvi put uvedena 2006. godine i od tada je u svetu dato oko 500 miliona doza i do sada nisu prijavljeni nikakvi neželjeni efekti - rekla je dr Radojević Škodrić.

- Strategija SZO je, da će ukoliko se vakciniše oko 90 odsto planete, karcinom grlića materice biti u potpunosti iskorenjen do 2030. godine i u tom smislu, sa Ministarstvom zdravlja i Institutom Batut pre dve nedelje smo potpisali deklaraciju "90-70-90", da nam je cilj da se što pre vakciniše 90 odsto žena, kod 70 odsto da se sprovede skrining i kod 90 odsto rana dijagnostika i lečenje, ukoliko se rano dijagnostikuje on je 100 odsto izlečiv - poručila je Škodrić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike