HPV - Uzrok čak šest vrsta karcinoma, a oni se mogu sprečiti!

13.11.2021

15:11

0

S obzirom na to da se prenosi polnim putem, procenjuje se da je mogućnost zaraze HPV-a tokom života čak 50-70%

HPV - Uzrok čak šest vrsta karcinoma, a oni se mogu sprečiti!
HPV - Copyright Profimedia

Nažalost, o humanom papiloma virusu (HPV) se u javnosti još uvek ne govori dovoljno, iako može dovesti do čak šest vrsta karcinoma.

O njemu su progovorile brojne američke zvezde, među njima je glumica Marsija Kros koja je rekla da je njen rak povezan s HPV-om, dok je glumac Majkl Daglas istakao kako je HPV uzrok njegovog raka grla, kao I da se zarazio oralnim seksom. Ove ozbiljne bolesti moguće je sprečiti upravo vakcinom.

Šta je HPV?

Humani papiloma virus (HPV) je naziv za skup rasprostranjenih virusa koji inficiraju kožu i sluznice. Virus HPV-a uzrokuje infekcije sa više od 200 različitih sojeva, a među tim sojevima postoje i velike varijacije u rizicima i težini bolesti. Infekcije HPV-om predstavljaju najčešće polno prenosive infekcije. Prenose se svim oblicima polnog odnosa, vaginalni, analni i oralni, sa zaraženom osobom, a dovoljan je i kontakt "kože na kožu ili sluznice" genitalne i perigenitalne regije.

S obzirom na to da se prenosi polnim putem, procenjuje se da je mogućnost zaraze HPV-a tokom života čak 50-70%. Prema rezultatima nekih epidemioloških studija, kod 60% seksualno aktivnih žena pronađen je HPV u obrisu grlića materice. Virus je toliko čest da će se većina polno aktivnih osoba, pre ili kasnije, zaraziti.

Koji su simptomi HPV-a?

Iako većina osoba zaraženih HPV-om nema nikakve simptome pa čak i ne znaju da imaju taj virus, ponekad se mogu javiti različite vrste genitalnih bradavica (kondilomi). Kod žena se najčešće pojavljuju u području stidnih usana,  a kod muškaraca u području penisa, mošnica i u perianalnom području. Bradavice mogu biti
Obične bradavice - kakve se znaju pojaviti na dlanovima
• Pljosnate bradavice - kakve se pojavljuju na licu
• Plantarne bradavice - kakve se javljaju na stopalima i često izgledaju kao mali žuljevi ili kurje oči s crnom tačkicom u sredini
• Periungualne i subungualne bradavice - kakve se pojavljuju ispod ili oko noktiju na rukama i nogama
• Genitalne bradavice - kakve se javljaju na penisu, vagini, vulvi, anusu ili grliću materice i jedini su tip bradavica koje se mogu preneti polnim putem.

Bradavice mogu biti zaobljene, pljosnate ili hrapave na dodir. 

Osim što se retko pojavljuju simptomi, posledice infekcije mogu se pojaviti nedeljama, mesecima ili godinama kasnije.

Najgora posledica je, svakako, razvoj karcinoma, a HPV je glavni uzročnik raka grlića materice od kojeg u Srbiji godišnje oboli oko 1.300 žena, a oko 500 njih umre od ove vrste raka
Osim raka grlića materice, HPV može uzrokovati i rak materice, ali i penisa, anusa, grla i ždrela i kod muškaraca i žena. 

Godišnje se u svetu dijagnostikuje se  oko 500.000 novih slučajeva raka grlića materice, a gotovo 300.000 žena umire od te bolesti.

Rak grlića materice može se sprečiti - to je jedina vrsta raka za koji postoji vakcina koja dokazano u velikoj meri umanjuje verovatnoću obolevanja, te svakako predstavlja jedno od najvećih zdravstvenih dostignuća.

Zašto su mladi pod većim rizikom?

Iako sve seksualno aktivne osobe treba da redovno koriste zaštitu tokom polnog odnosa bilo koje vrste, u rizičniju grupu zaraze HPV-om spadaju mladi, u prvom redu adolescenti. Naime, razdoblje je to koje obeležava seksualno eksperimentisanje, ali i nezrelost pojedinih organa, a to su faktori koji povećavaju rizik. Sluznica i koža u mladih osoba je znatno tanja nego kod odraslih pa kroz takvu tanku sluznicu ili kožu HPV lako prodire u organizam.
Takođe, zbog pada imuniteta i imunološki slabijeg organizma, povećanom riziku izložene su i starije osobe.

Ko može da dobije HPV vakcinu?

HPV vakcina je najefikasnija kada je devojčice i dečaci dobiju pre nego što dođu u kontakt sa virusom.
To je zato što vakcina može samo da spreči zarazu, a ne može da ukloni virus iz organizma kada on jednom uđe u njega. Ovaj virus je toliko rasprostranjen da je neophodno sprovesti vakcinaciju mladih pre nego što oni postanu seksualno aktivni.

Ko se zaražava HPV virusom i da li se prenosi seksualnim putem?

Veoma je lako zaraziti se, pošto se prenosi čak i blagim dodirom. Gotovo 80 odsto ljudi je izloženo HPV-u do 25 godine. U većini slučajeva, zaraza traje od 18 meseci do dve godine.
Tehnički gledano, ne radi se o polno prenosivoj bolesti jer se zaraza ne širi preko telesnih tečnosti kao, na primer, gonoreja. Ipak, veoma često do zaražavanje dolazi tokom seksualnog kontakta.

Koliko je rasprostranjena vakcinacija protiv HPV-a u svetu?

Skoro 90 odsto smrtnih slučajeva nastalih usled raka grlića materice dešava se u zemljama sa niskom i srednjom dohotkom, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO). U ovim državama se dijagnoza raka grlića materice često ne uspostavi dok bolest ne uznapreduje i razviju se simptomi.

Prošle godine su iz SZO objavili planove da iskorene ovu bolest „u narednom veku" tako što će do 2030. godine vakcina protiv HPV-a biti dostupna na 90 odsto planete. Više od stotinu zemalja uvelo je vakcinaciju protiv HPV-a. Ipak, podaci od prošle godine pokazuju da je tada manje od 25 odsto zemalja sa niskim i ispod 30 odsto onih sa srednje niskim dohotkom uvelo vakcinaciju, u poređenju sa 85 odsto zemalja sa visokim dohotkom koje jesu.

Rak grlića materice je drugi najčešći među ženama u Africi, ali je najsmrtonosniji, kažu iz SZO.
Tome doprinose neadekvatni programi provere, ograničen pristup lečenju i dvoumljenje oko vakcinacije.

Ruanda je bila jedna od prvih zemalja u Africi koja je sprovela kampanju za vakcinaciju.Tamo je 2011. godine u akciju stupio plan da se devojčice rano vakcinišu i da se uvedu provere grlića materice za žene. Prve godine su doprli do devet od 10 devojčica koje su imale pravo na vakcinu, što je rezultat koji stručnjaci koriste kao primer za druge zemlje.

Međutim, stope vakcinacije protiv HPV-a ostaju niste čak i u nekim razvijenim zemljama i to delimično zbog dezinformacija da bi one mogle da izazovu neplodnost. Trenutno se manje od 0.1 odsto žena u Japanu koje ispunjavaju uslove vakciniše. Iako se čini da vakcina izuzetno smanjuje šanse za razvoj raka grlića materice, ona ne štiti od svih tipova HPV-a.

Zbog toga je važno da žene takođe redovno rade bris grlića materice kada napune 25 godina.

Kako je u Srbiji?

Srbija je druga po smrtnosti od karcinoma grlića materice, a četvrta po obolevanju od raka koji spada u grupu onih koje je moguće sprečiti, pokazuju poslednji podaci Evropske mreže registara za rak, koje je objavilo Udruženje onkologa i ginekologa Srbije u januaru 2021. godine.

Svake godine se registruje oko 1.300 novih slučajeva karcinoma, a oko 500 žena umre od ove vrste raka koji je u 90 odsto slučajeva moguće sprečiti, kaže predsednik UGOS Aljoša Mandić.

Predstavnici tog Udruženja naveli su i da je jedini efikasan i bezbedan način da se spreči širenje na duge staze, iskorenjivanje ovog virusa - vakcina protiv HPV-a kao i organizovani skrining na rano otkrivanje raka grlica materice kao mera sekundarne prevencije.

„Vakcina protiv HPV-a se u svetu koristi već skoro 12 godina i tokom praćenja vakcinacije u zemljama koje su počele proces imunizacije, uočena je visoka bezbednost i efikasnost vakcine, pa je Svetska zdravstvena organizacija kategorisala vakcinu kao ekstremno bezbednu", piše u saopštenju.

Dom zdravlja Novi Sad trenutno je jedina ustanova u Srbiji koja besplatno vakciniše decu uzrasta od 11 do 17 godina protiv infekcija izazvanih HPV.

Za prvih dva meseca od početka programa (polovina decembra 2020.) vakcinisano je 418 devojčica uzrasta od 11 do 17 godina, navodi se u saopštenju.

Srbija je u Nacionalnim programom imunizacije u aprilu 2019. godine stavila HPV vakcinu na listu preporučenih, ali je ona i dalje o trošku pacijenta.

„Uvođenje vakcine o trošku zdravstvenog osiguranja zaštitio bi veliki deo stanovništva od ovog, ali i još četiri vrste raka koje HPV izaziva. 

„Vakcina takođe prevenira i pojavu genitalnih kondiloma za koje je pokazano da je uzročnik takođe HPV", kaže Mandić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/BBC

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike