Ovaj virus skoro nikog ne može zaobići, a izaziva tumore i kod muškaraca i kod žena: Rak se javlja čak 10 godina posle zaražavanja!

16.01.2023

07:23

1

U čak 99 odsto slučajeva rak grlića materice povezan je sa HPV infekcijom

Ovaj virus skoro nikog ne može zaobići, a izaziva tumore i kod muškaraca i kod žena: Rak se javlja čak 10 godina posle zaražavanja!
Ana Banko - Copyright 24sedam/Radovan Marković

Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju obolelih od raka grlića materice, sa oko 1.500 žena godišnje. Skoro polovina, odnosno njih 700, izgubi bitku sa ovom opakom bolesti. 

A čak u 99 odsto slučajeva rak grlića materice povezan je sa HPV infekcijom.

Iako se ovaj virus češće povezuje sa ženskim tumorima, zapravo on izaziva rak i kod muškaraca, i to u veoma ranom uzrastu.

Svako ko je seksualno aktivan, najverovatnije će ga dobiti. Međutim, ovaj virus ima devet tipova i vakcinom u ranom uzrastu možemo se zaštititi od njega. 

Virusolog Ana Banko kaže da postoji nekoliko vrsta karcinoma kod muškaraca koje izaziva HPV virus.

- Dečaci mogu da obole kada je reč o malignim bolestima udruženim sa HPV infekcijom, od karcinoma penisa, anusa, glave i vrata. Osim toga, mogu da dobiju benigne promene poput bradavica i kondiloma. Postoji način dijagnostike, ali to je trenutak kada pacijenti već osete simptome koji sugerišu na poodmaklu fazu ove bolesti. Zbog toga naglašavamo da je karcinom grlića materice vrh ledenog brega, ali da za njega bar imamo skrining programe, za razliku od ovih drugih bolesti - objašnjava virusološkinja.

Vakcina jedini spas

Doktorka Banko kaže da je jedini način da se spreči ova vrsta kancera, odnosno zaražavanja HPV virusom, vakcina. I to u istom periodu kada se vakcinišu devojčice.

- Zato je edukacija jako važna, jer i mladi i roditelji treba da shvate da se ova bolest, iako više pogađa žene, podjednako prenosi među muškarcima i ženama i da mogu da obole dečaci, odnosno muškarci. Uloga roditelja da preveniraju potencijalno širenje karcinoma kod dečaka, kao i naša da kontrolišemo širenje među celokupnom populacijom, jako je važna - kaže dr Banko.

24sedam/Radovan Marković
Ana Banko

Zanimljivo je i to da se virus izlučuje prirodnim putem u roku od dve godine. Uprkos tome, ostavlja posledice.

- Ovo je lokalna infekcija koja ide na epitel, odnosno na kožu i služokožu. Ali ne postoji sistemski imunski odgovor. Vi nemate imunski odgovor vezan za krvotok i čitavo telo. Nemate znakove temperature i ono na šta smo navikli kod akutnih virusnih infekcija. Zbog toga je uloga u eliminiaciji virusa samo na lokalnom nivou i zahvaljujući karakteristikama virusa dosta spora - izjavila je dr Banko.

- Zato se vakcina daje radi sistemskog efekta. Dokazano je da su imunski odgovor i zaštita vakcinom mnogo jači nego oni koje imate prirodnom infekcijom. Što često u infektivnim bolestima nije slučaj. Mi volimo da kažemo da je nekada odgovor na prirodnu infekciju efikasniji ako to preživite i ostanete zdravi, ali ovde to nije slučaj - objasnila je virusološkinja.

Za razvoj karcinoma i po 10 godina

Na pitanje da li postoji neki period kada se muškarci češće zaražavaju HPV virusom, dr Banko kaže da je to u periodu seksualne aktivnosti.

- Potrebno je nekoliko, pa i do deset godina da se razvije karcinom, i kod ženske i kod muške populacije. Hipotetički, ako biste sada vakcinisali celokupnu populaciju uzrasta od devet do 19 godina, tek za 10 godina videli bismo smanjenje incidencije karcinoma - kaže dr Banko.

Doktorka kaže da nije kasno da vakcinu prime i oni ljudi koji su već imali seksualne odnose.

- Oni će, iako su došli u kontakt sa jednim virusnim tipom, biti zaštićeni od preostalih tipova, jer je u ovoj vakcini sadržano njih devet - objasnila je dr Banko.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike